Vask af håret uden kommerciel shampoo. Hvad handler 'no poo'-metoden om?

Vask af håret uden kommerciel shampoo. Hvad handler 'no poo'-metoden om?

Friskt hår uden en shampoo. Er det overhovedet muligt? Det virker til, at det er nemt at droppe kommercielle shampooer, siden der er masser af alternative metoder til hårvask. Læs om fordelene ved at rense håret med No Poo-metoden.

Før du rækker ud efter en shampoo igen uden at tænke dig om, eller før du begynder at panikke når du indser, at du lige er løbet tør, så læs den her artikel.

Skader shampoo håret?

Folk taler mere og mere om brugen af shampoo og hvor skadeligt det er. I de fleste tilfælde indeholder dette hårplejeprodukt aggressive rensemidler, såsom SLS (Natriumlaurylsulfat) og SLES (Natrium Laureth Sulfat), som er billige, syntetiske ingredienser. De er ingredienser, der er ansvarlige for effektiv rensning af håret. De får også kommercielle shampooer til at skumme på en god måde.

Desværre så er det her fordelene ender og ulemperne begynder, da de anioniske rengøringsmidler som syntetiske shampooer indeholder:

  • fjerner den hydro-lipide barriere fra hovedbunden og tørrer den ud
  • forårsager irritationer, rødme og kløe
  • forstyrrer talg- og fedtkirtlerne
  • kan forstyrre syrebalancen i hovedbunden
  • kan indirekte føre til udtynding og svækkelse af håret

Ingen shampoo - 'No Poo' metoden

Ikke alle hårshampooer er dårlige, fordi du kan stadig finde rensende hårprodukter med gode kompositioner og milde vaskemidler. Men du kan aldrig være for forsigtig, hvorfor No Poo-bevægelsen er opstået. Hvad handler det om?

No Poo, som er en forkortelse for 'no-shampoo', er - som navnet nok antyder - vask af håret uden brug af en syntetisk shampoo. Det primære formål ved denne måde er at begrænse eller betydeligt reducere antallet af skadelige rensemidler i den daglige hårpleje. Overraskende nok, så er det slet ikke så simpelt - den svære del ved denne metode er at finde gode alternativer, der gør det muligt at vaske håret effektivt uden shampoo.

Mange folk mener, at der er intet der kan erstatte en almindelig shampoo. Men vask af håret med No Poo-metoden får mere og mere popularitet, da antallet af tilhængere vokser. Hvad bruger de istedet for en shampoo?

Alternativer til shampoo. Hvad skal man vaske håret med?

Ved du, hvad du kan bruge til at rengøre håret i stedet for en kommerciel shampoo? No Poo-metoden kan virke begrænsende, men åbner faktisk døren til flere metoder af hårpleje, da der er talrige alternativer til almindelig hårvask. Her er de mest populære.

VASK AF HÅR MED BALSAM

Alle, der er bekendt med forskelle metoder af hårvask ved, at hår kan vaskes kun med en balsam. Denne måde (også kaldet samvask) anbefales til dem, hvis hår er dehydreret, skadet eller krøllet - en balsam indeholder kun milde rensemidler og har primært til formål at pleje håret. På samme tid renser produktet håret uden at efterlade det tørt eller filtret. Uanset hvad, så kan denne metode til hårvask uden shampoo gøre problemer med en fedtet hovedbund værre. Det bør ikke udføres mere end 2-4 gange om ugen.

VASK AF HÅR MED OLIER

En ret interessant metode omhandler at vaske håret med olier, som faktisk ikke er så udbredt. Det er dog stadig værd at give denne metode et forsøg, da fede olier er utroligt gode til at samle andre fedtmolekyler op, f.eks. med snavs i og - takket være denne egenskab - dermed rense hovedbunden og håret. Der er spørgsmål der dog dukker op, nemlig hvordan man fjerner olie fra håret? I teorien, så hvis vi bruger en lille mængde olie, der absorberes godt, (f.eks. jojoba, inci inchi eller mandel), så behøver vi ikke at rense det ud, da det ikke efterlader håret tynget ned. Men nogle gange har du måske brug for at opbløde det med en balsam.

VASK AF HÅR KUN MED VAND

Den No Poo-metode, der nok overrasker mest, er brug af vand - og intet andet (en metode kaldet 'water only'). Er det effektivt at vaske håret uden at bruge nogen produkter eller naturlige ingredienser? Dengang folk plejede at vaske håret i floden, så var der godt nok ingen, der klagede over at have skæl, fedtet hår, eller bemærkede de første tegn på skaldethed. Men vand i dag er langt mere hårdt og klorholdigt, og håret er dækket med andre slags urenheder - giftstoffer, partikler fra udstødninger, og overskydende talg er svære at fjerne kun med vand. Men man kan ikke bebrejde folk for at forsøge. Vask af håret kun med vand gør ingen skade, og kan sørge for at du kan friske håret op, f.eks. mellem mere dybdegående hårvaske.

VASK AF HÅR MED SÆBE

Når vi taler om emnet med No Poo-hårvask, så kan vi ikke glemme at nævne sæbe. Naturlige sæbebarer kan trods alt ikke blot bruges til at rense kroppen men også håret. Hvilke typer sæbebarer kan en fan af No Poo-metoden række ud efter?

  • Kaliumhydroxid sæbebar - dette er en kombination af kaliumsalte, glycerin, citronsyre og andet, men den har ingen syntetiske farvestoffer, duftstoffer eller konserveringsstoffer. Den er antiseptisk, accelererer genopbygning, og kan nemt opløses i vand. Den er selvfølgelig super god til at rense håret med.
  • Oliebaseret sæbebar - denne sæbe er baseret på olivenolie (såsom Castile-sæbe eller Marseille-sæbe) eller en blanding af olier (f.eks. sort afrikansk sæbe lavet af kokos og palmeolie kombineret med sheasmør og kakaofrø). Det har antibakterielle og blødgørende egenskaber, så en oliebaseret sæbebar er anbefalet til at vaske hår med tendens til skæl.
  • Urtesæbe - dette er en vegetabilsk sæbe, der er lavet af udvalgte urter, såsom calamus, padderok, burre, kamille, brændenælde eller heksehassel. Denne type sæbe fungerer godt som et rensemiddel til fedtet hår og irriteret hovedbund.
  • Svovlsæbe - den er beriget med 3-5 % svovl, som giver sæben stærke antibakterielle og anti-skæl egenskaber. Den kan bruges til at vaske fedtet hår. Den er også anerkendt som et naturligt og sundere alternativ til en skælshampoo.

VASK AF HÅR MED BAGEPULVER

En ret kontroversiel metode inden for hårvask uden shampoo er rens af hår med bagepulver. Denne metode har både masser af fans såvel som kritikere. Men det er værd at huske på, at denne hjemmelavede shampoo ikke er svær at lave - alt du skal gøre er at blande bagepulver med vand. Nu kan du påføre blandingen til håret og massere det ind i hovedbunden i 2-3 minutter. Rens med lunkent vand. Bagepulver er perfekt til at rense, disinficere og opfriske. Den har også en antibakteriel virkning.

BEMÆRK!

Bagepulvers pH-værdi er basisk, hvilket kan være knapt så godt for den naturligt syrlige hovedbund - hårets pH vil blive forstyrret. Af denne årsag bør hver hårvask med bagepulver følges op med en syrlig hårrens.

VASK AF HÅR MED EN BRYG

Når man omtaler emnet med naturlig hårvask, så er der klart en særlig plads for forskellige slags brygge, der effektivt kan bruges som syntetiske alternativer til shampooer. Det vigtigste er at finde planter, der indeholder saponiner, som er et naturligt rensende komponent, der frigives når det udsættes for varme. Det er blandt andet malurt, brændenælde, morgenfrue, aloe, lakrids, bukkehorn, kulsukker, vedbend, perikon, yerba mate (kristtornslægt), ginseng, hør, sort spidskommen og mange andre.

Du kan selvfølgelig eksperimentere lidt eller afprøve en eller to af de mest populære ideer til hårvask med miljøvenlige henkog og brygge.

  • Sæbenød (sæbebær) - det er nemt at lave et henkog med sæbenød og tager ikke alng tid. Hæld 7-8 nødder i 0,5 l vand og kog i 5 minutter. Når det er nedkølet, så hæld blandingen på flaske og ryst det for at lave skum. Nu kan du fortsætte med at vaske dit hår og hovedbund med henkoget af sæbenødderne. Det er værd at huske på, at denne sæbenøddeblanding skal sidde i håret i mindst et par minutter.
  • Bryg med sæbeurt - lignende egenskaber finder man også i sæbeurtens rod. For at forberede den, skal du bruge 2 skefulde sæbeurt, der skal dækkes med 2 glas vand. Kog i 5 minutter og lad det køle ned. Denne type bryg kan bruges som en almindelig shampoo for at vaske håret og hovedbunden.

ANDRE HJEMMEMETODER

Selvom No Poo-metoderne er populære, så er der masser af ideer til, hvordan man kan erstatte en syntetisk shampoo. nedenunder kan du finde listen over metoder, der oftest dukker op på internetfora og i vejledninger til hårpleje.

  • Vask af hår med mel - almindeligt mel er en kilde til saponiner, som er milde vaskemidler, der kommer direkte fra naturen. Mel kan bruges til at lave en hjemmelavet tørshampoo, og når det kombineres med vand (3-4 skefulde mel til 125 ml varmt vand) opnår du en masse, der kan bruges til hårvask. Hvilken meltype er bedst at vaske håret med? Generelt er det værd at bruge rugmel, grahamsmel, majsmel, boghvedemel og havremel.
  • Vask af hår med ler - ler er naturlige ingredienser, der er kendt for deres rensende egenskaber. Du kan ikke blot bruge dem til at lave en ansigtsmaske, men også en rensende hårmaske, der nemt absorberer urenheder fra håret. Du kan bruge alle lertyper, der skal kombineres med vand og masseres længe ind i hovedbunden i flere minutter. Håret er rent efter at have renset leret ud.
  • Vask af hår med æggeblomme - selvom en æggeshampoo er populær, så er der kun få personer der ved, at sådan et produkt kan laves hjemmefra. Kun ét æg, saft fra en halv citron og et par skefulde af din yndlingsolie eller -balsam, er alt du skal bruge. Den hjemmelavede æggeshampoo er klar efter du har blandet alle ingredienserne. Vask af håret med æggeblomme er ikke blot effektivt men har også flere egenskaber til fælles med en genopbyggende maske. Men hvis man bruger denne metode for ofte, kan man få uønskede effekter, da æggeblomme er rig på proteiner, der kan være skadelige for håret hvis det bruges for ofte.
  • Vask af hår med lud - du kan også bruge en blanding af aske og vand som et alternativ til shampoo, nemlig lud - der anerkendes som et miljøvenligt rensemiddel. Derudover kan vask af håret med aske virke som en bizar idé, men det er super effektivt. Hvordan laver man lud? Den hurtige version kræver at blande træaske med vand for at få en cremet konsistens; når det masseres ind i hovedbunden, virker det som en shampoo. Hvis du har mere tid, kan du fylde 2/3 af en beholder med aske, tilføje vand, blande og stille væk. Efter 3 dage vil du bemærke en sæbeagtig væske, der samles på toppen, som er det lag du vil anvende.
  • Vask af hår med Shikakai - Shikakai er et pulver til hårvask, der kommer fra Hindu-nødder (Acacia concinna) som selvfølgelig er rigt på saponiner. Du kan købe det online, men det er værd at holde øje med produktets kvalitet og oprindelse. Vask af håret med Shikakai kræver at blande pulveret med enten vand eller en aloe gel. Når konsistensen er korrekt, kan du påføre blandingen til hovedet, massere det ind og rense ud. Denne type shampoo renser ikke blot men håndterer også skæl og efterlader håret blødt og elastisk.
  • Vask af hår med intimsæbe - en almindelig intimsæbe er god for hovebdunden og mild, da den ikke indeholder skrappe rensemidler. Den kan bruges som et alternativ til kommercielle shampooer, især da den skummer godt.

Hårvask uden shampoo - problemer

Det kan være udfordrende at skifte til naturlige metoder til hårvask. Selvom det ikke er nemt at afstå fra denne fint duftende shampoo, der giver dig et indtryk af renlighed, så er det bestemt værd at prøve det af. Hvilke problemer kan man støde på, når man beslutter sig for at vaske sit hår med No Poo-metoden?

  1. Følelsen af at have snavset hår - rensemidler, som man finder i en syntetisk shampoo, virker som et ætsende middel, der fjerner alt fra håret; kosmetikrester, giftstoffer, og endda det naturlige lipide lag. Ingen af de økologiske hårvaskmetoder producerer så drastiske resultater, så efter man har valgt en alternativ metode til hårvask, så kan man få en følelse af, at håret ikke er rent og endda tungere end normalt.
  2. Hår der er sværere at styre og knapt så flot - størstedelen af kommercielle shampooer indeholder ekstra plejende ingredienser, der giver håret blødhed (f.eks. silikoner). Selvfølgelig mangler naturlige alternativer sådanne ingredienser, så i det øjeblik du afstår fra at bruge en almindelig shampoo, så kan dit hår blive groft, mat, svært at frisere, og viltert. Det er stadig kun en overgangsfase, der slutter når den hydro-lipide blaance bliver stabiliseret.
  3. Irritationer og skæl - efter at have erstattet en syntetisk shampoo med noget mere økologisk, så kan huden blive irriteret og påvirket af skæl. Det er konsekvensen af hovedbundens tendens til at producere store mængder talg, der normalt fjernes af en shampoo, og nu vil blive på hovedet. Det er også en overgangsfase: skæl, irritationer og fedtet hår fordufter snart igen, når talgkirtlerne genopretter deres balance og det hydro-lipide lag genopbygger sig selv.
  4. Mere krævende metode til hårvask - vask af håret med en almindelig shampoo tager få øjeblikke, da det skummer godt, er nemt at fordele over håret, og hurtigt kan fjernes. Desværre gælder dette ikke de naturlige No Poo-metoder, da processen tager længere tid. F.eks. skal du forberede en hjemmelavet shampoo (såsom en blanding af bagepulver eller sæbeurt), som ikke skummer godt og er sværere at fordele jævnt ud på håret. Når man holder dette i mente, så kan No Poo-hårvask tage længere tid end normalt.

Gode råd!

Mist ikke modet! Perioden mellem at droppe brugen af syntetiske shampooer og genoprette balancen af hovedbunden kan virke nedslående, men det er bestemt værd at gennemgå processen. Vask af håret uden brug af shampoo er billigere, mere naturligt og leverer langtidsvarige fordele til håret. Giv det et forsøg!

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik