HÅRPLEJE VERDEN OVER. 6. DEL: Hårpleje i Oceanien og Australien

HÅRPLEJE VERDEN OVER. 6. DEL: Hårpleje i Oceanien og Australien

Drømmer du om at få rigtig flot hår? Så tag til Australien! Det er lige der, du finder masser af helt naturlige og effektive plejende stoffer – som ikke findes andre steder i verden. Australien og landene i Oceanien er "plantelande" med det største antal endemiske planter i verden.

Det har vist sig, at verdens mindste kontinent ikke blot er et såkaldt paradis for surfere, fanatiske dykkere, der kommer for at se verdens største koralrev, megalomaner (operahuset i Sydney) og ... strudse ... Australierne værdsætter i høj grad produkter fra deres hjemland, og kvalitetsmæssigt er de også blandt verdens bedste. Hvordan ser Australiens hårpleje så ud i betragtning af dette?

HÅR I FORSKELLIGE VERDENSHJØRNER, 6. DEL - OCEANIEN & AUSTRALIEN

Hvad kan vi lære af kvinderne i Oceanien og Australien?

AUSTRALIEN – HÅRPLEJE

Verdens mest usædvanlige og mindste kontinent har et overraskende væld af lokale planter og originale olier, der ikke findes nogen andre steder. Kvinder i Australien er stolte af, at de går så meget op i skønhedspleje. Med så mange forskellige fantastiske stoffer inden for rækkevidde, bruger de ikke bare hvilket som helst tilfældigt produkt, da de sætter pris på kvalitet og økologiske råvarer, helst fra lokalområdet. Australien har et imponerende antal naturlige skønhedsprodukter som kan tilskrives den lokale flora. Udvalget er så stort, at der skal et helt leksikon til for at beskrive alle disse planter, alger, olier, lerarter og mineraler fra havet. I dag vil vi beskrive de mest populære produkter, der bruges til hårpleje i Australien.

  • Kakadu-blommen vokser i de nordlige dele af Australien; det er en frugt, der indeholder mere C-vitamin end appelsiner fra Florida. Den er redningsmand for hud, der er skadet af UV-bestråling, og det er en fremragende antioxidant, der lysner og beskytter huden og håret fra forurening og skadelige vejrforhold. Kakadu-blommen ”helbreder” hovedbunden og regenerer håret helt perfekt. Den forebygger også aldring og får håret til at blive gråt langsommere.
  • Kængurupote (anigozanthos) – hvor kommer navnet fra? Blomsten har en rørformet facon, som er dækket i fløjlsagtigt hår og lapper, der ligner en kængurupote, hvilket gav ham navnet. Heldigvis lugter den ikke som en kænguru - anigozanthos har en dejlig duft og er en fantastisk ingrediens i hårbalsam. Kængurupote gør håret blødt og giver det mere liv og elasticitet.
  • Australsk tang – fordi de indeholder stærkt nærende og regenererende næringsstoffer, kunne de kaldes "havets grøntsager". Niacin, tiamin, riboflavin, proteiner, A-, C-, E-, K- og PP-vitaminer, jern, calcium, jod, kobber, fluor, fosfor, zink – den indeholder en hel verden af alt det, håret har brug for, så det kan forblive utroligt blankt og sundt uden at blive tyndt. Tang bruges konstant, ikke blot som del af hårplejen, men også i kropsplejen. Det bruges også gerne som del af kosten, og det betragtes som en superfødevare, der opvejer mangel på vitaminer og mineraler. Det er en god ide at ”fodre" håret med dem – de er del af en fremragende behandling, der nærer og styrker håret og gør det fantastisk flot.
  • Bark fra australske vilde kirsebær – en uerstattelig ingrediens i balsam og shampoo. Den giver håret ekstraordinær elasticitet og styrke, gør det blankt og velnæret, og forsynder det samtidig med en række mikronæringsstoffer og vitaminer (jern, kobber, kobolt, zink, magnesium og mangan, og C- og E-vitaminer). Bark fra australske vilde kirsebær forbedrer ikke blot hårets tilstand, den efterlader også en dejlig, intens blomsterduft.
  • Australsk vild fersken – Den indfødte befolkning kalder den vilde fersken "quandong", og med dette navn har de til hensigt at fremhæve, hvor unik og enestående, den er. Udtræk af vild fersken er et værdifuldt stof, der nærer og fugter håret i dybden, så det bliver blankt of får en dybere farve. Australsk vild fersken er ofte en vigtig del af balsam og shampoo, der er beregnet til farvebehandlet og uregerligt hår.  
  • Perlepulver – Kvinder i Australien betragtes som værende eksperter, når det gælder perler: i årtier har landet været verdens største producent og eksportør at havets smukke juveler. Perlepulver har været kendt i over 4000 år, og indtil videre har man ikke fundet andet, der giver det sådan et fint skær og gør både håret og huden smukkere. Perlepulver indeholder over 20 aminosyrer, der er en del af kroppens celler, og desuden er det en værdifuld kilde til et stof, der kaldes konkiolin – som svarer til menneskets keratin (det primære strukturelle materiale, håret består af). Desuden stimulerer perlepulver melanin-niveauet (håret bliver langsommere gråt), det afbalancerer talgproduktionen, så hovedbunden ikke bliver for fedtet, det lindrer forbrændinger, beskytter mod den skadelige virkning af miljøforurening, mens det regenererer og fugter håret, så det bliver perfekt og blankt.
  • Australsk jojobaolie – Australierne elsker at foretage håroliebehandlinger. Naturlige og æteriske olier er en permanent del af deres hårpleje. De bruger gerne færdiglavede produkter med olie, og jojobaolie er nok den mest populære olie, der bruges på kontinentet. Den udvindes af indfødte buske, der vokser i det rene ørkenklima, og jojoba er en fremragende olie: den er let og absorberes nemt, den nedtynger ikke håret, den indeholder squalane, som regulerer talgkirtlerne og forbedrer hårets styrke og elasticitet og gør det blankt. Jojobaolie er et af de mest fantastiske stoffer til pleje af håret. Den bruges ikke blot i hårplejen, faktisk gavner den hele kroppen og ansigtet, da den genopliver huden og lindrer akne.
  • Pili-olie (canarium ovatum) – kontinentets beboere sætter stor pris på olie koldpresset af pili-nødder, og de betragter den som mere værdifuld og sundere end olivenolie. Denne ikke-raffinerede olie bruges først og fremmest til håroliebehandling af australierne. Den er fuld af omega fedtsyrer, en række værdifulde mineraler (jern, magnesium, proteiner og E- og A-vitaminer, samt alle 8 essentielle aminosyrer. Pili-olie kan bruges alene eller sammen med andre naturlige olier. Desuden bruges den ofte sammen med mineralsk ler, og i denne form er den fantastisk som en regenererende hårmaske.
  • Australsk humle – har i årtier ikke blot fået anerkendelse i produktionen af øl, men også som et fremragende skønhedsmiddel for håret. Australsk humle er fremragende til at forstærke hårsækkene og forbedre hårvæksten, mens den fugter og forbedrer hårets struktur. Desuden løser australsk humle problemer med skæl, den har antibakterielle egenskaber, afhjælper seborrhoisk eksem, og gør håret blankt. Der er ikke noget at sige til, at australierne sætter pris på humle i den daglige hårpleje. Den kan bruges i form af en infusion lavet af humle, eller man kan se efter hårplejeprodukter, der indeholder naturligt humleudtræk.
  • Australsk ginseng – en meget værdifuld ingrediens for tyndt, svækket hår, der mangler energi, vitalitet og elasticitet. Ginseng påskønnes for sine foryngende egenskaber, som er grunden til, at det ofte findes i produkter beregnet til pleje af ældre menneskers hår. Desuden er det en fremragende ingrediens i forskellige nærende og regenererende serum produkter til hårspidserne. Ginseng bruges også til opblødning, hvilket skaber en unik naturlig olie. Det mest almindelige er, at den australske ginsengrod opblødes i kokosolie eller jojobaolie. Når man laver en oliebehandling til håret med opblødt ginseng, stimuleres hårsækken, så hårtab forhindres og hårvæksten stimuleres. Australien er et land, hvor æteriske olier bruges lidenskabeligt – og ikke blot af aromaterapeutiske årsager. De kommes ofte i kosmetiske produkter for at gøre dem ekstra plejende. Hvilke australske æteriske olier er mest populære i hårplejen?
  • Fragonia olie (agonis fragrans) – er en populær æterisk olie, der kan føjes til hårmasker og balsam. Den kombineres også med naturlige olier for at øge deres antibakterielle og desinficerende virkning. Hvis man kommer fortyndet duftolie på hovedbunden, regulerer det talgproduktionen, samt afhjælper skæl og betændt hud. Den findes ofte som del af olieblandinger til stimulering af hårvæksten og lindring af hovedbunden.
  • Olie fra australsk sandeltræ – en af verdens ældste olier, som daterer tilbage til Kleopatras tid. Den indgår også i oldtidens indiske lægebøger. Der er en særlig type sandeltræ, der kaldes santalum spicatum, som vokser over store dele af Australien. Dets antimikrobielle egenskaber er stærkere en tetræsolie, som er populær verden over. Sandeltræsolie kommes ofte i rensende eller talg-regulerende shampoo. Den lindrer inflammation af huden og bidrager til rensning af hovedbunden.
  • Melaleuca quinquenervia æterisk olie – også kaldet Niaouli - en lokal olie, der udvindes af blade og kviste fra planten af samme navn har lignende virkning. Den udviser stærke antiseptiske egenskaber, dræber svamp og har antiinflammatoriske, tonende og antibakterielle egenskaber. Man finder den ofte som tilsætningsstof i shampoo og ansigtscreme. Niaouli er kendt som en perfekt olie til at styrke immunforsvaret og lindrer allergisymptomer – det er derfor et dejligt tilsætningsstof i hårplejeprodukter til folk, der lider af overfølsomhed.
  • Endnu en desinficerende, helbredende og inflammationslindrende olie kommer fra eukalyptustræet. Eukalyptusolie bidrager til rensning af hovedbunden, modvirker skæl og akne og gør håret blankt, blødt og spændstigt.
  • Ylang-ylang æterisk olie (olie fra ylang-ylang træet) – dette er endnu en æterisk olie, der er enormt populær over hele verden. Dens duft er et fantastisk afrodisiakum, men den her også effektiv i skønheds- og hårpleje. Ylang-ylang olie modvirker skaldethed, stimulerer hårsækkene til at vokse, accelererer heling af sår og irritation, og regulerer seborrhoisk eksem i hovedbunden. Australierne føjer et par dråber af denne dyrebare væske til deres hårmasker og balsam, og de bruger den også til at berige kosmetisk ler og hårhydrolater.
  • Anismyrte æterisk olie – er blandt de mest populære olier i Australien. Kvinderne elsker at bruge den i hårplejen, fordi den fremmer hårvæsken, er effektiv til rensning af hovedbunden og styrker blodomløbet under huden. Den stimulerer og genopliver hårsækkene, så den føjes ofte til alle mulige slags midler mod tyndt hår og til at styrke hårsækkene. Anismyrteolie har endnu en egenskab, kvinderne er vilde med. Hvis man kommer den på børsten eller kammen, letter den udredning af filtret og uregerligt hår.

OCEANIEN – HÅRPLEJE

Australien er omgivet af 13 andre øriger, der nyder det tropiske klima og er helt rene, fri for os og forurenet luft. Oceaniens lande er hjem til sjældne, eksotiske plantearter, der ofte bruges i kosmetik og lægemidler.

Den mest populære plante, der dyrkes på tropeøer, og som også er kendt på andre varme steder i verden, er - kokospalmer. Kokosolie finder udpræget anvendelse i madlavningen og i kosmetik (kokosolie er den mest almindelige ingrediens i shampoo, balsam og hårmasker). Der er dog også planter her, som er usædvanlige på andre kontinenter. New Zealand (såvel som visse dele af Australien) kan bryste sig af en særpræget frugt: tamarillo – også kaldet trætomat, er faktisk ikke en grøntsag. Denne tropiske australske frugt værdsættes for sin usædvanlige smag og for at have aldringssløvende egenskaber. Tamarillo sløver hårets og hudens aldringsprocesser, og det er en værdifuld kilde til A-vitamin – beskytter mod frie radikaler, mens C-vitamin støtter produktionen af kollagen og styrker blodkarrenes struktur. Tamarillo indeholder, som den ”lokale” almindelige tomat, store mængder kalium, hvilket hæmmer hårtab og styrker svækkede hårsække. Frugten kan kommes på håret, ansigtet og hovedbunden i form af en tyk grødet masse med et tilsat et par dråber naturlige olier.

Hjulkronefrøolie er en populær olie med lindrende og aldringssløvende egenskaber, der anbefales i hud- og hårpleje for ældre mennesker. Den er kendt verden over og dyrkes i New Zealand i stor stil. Den er en effektiv antioxidant, der også anbefales til pleje af farvebehandlet og afbleget hår.

Alle øriger påskønner og benytter sig af de positive egenskaber ved havalger - i dette hjørne af verden, finder man omkring en snes forskellige varianter, der bruges i kosten eller i kosmetiske produkter, da de har kraftigt regenererende egenskaber, der er værdifulde for huden og håret.

Endnu et populært kosmetisk stof fra New Zealand er udtræk af harakeke (i Danmark kaldes det også New Zealandsk hør) – som ofte føjes til shampoo eller skyllemidler til håret. Den er kendt for sine helbredende og tonende egenskaber. Det bruges først og fremmest til at bringe lindring til irriteret og følsom hud, det lindrer forbrændinger, og det er perfekt til pleje af tungt og tykt hår, der mangler fylde.

På grund af de lindrende og beroligende egenskaber af kawakawa opblødt i olivenolie, bruges dette også i shampoo beregnet til folk med følsom hovedbund. Det har smertestillende og antiinflammatoriske egenskaber og beskytter hovedbunden mod stærk sol og høje temperaturer.

Så godt som hele Oceanien og de fleste områder i Australien er dækket af tropeskov og en lang række varianter af eukalyptus – de er højt skattede i kosmetik og aromaterapi. Den førnævnte eukalyptusolie er blandt de mest populære ingredienser i plejen af tungt og fedtet hår.

Endnu en plante, der er karakteristisk omkring New Zealand, er New Zealandsk hør (ofte kaldet New Zealand hamp). Olie der presses fra frø af denne plante, er specielt værdifuld i hårplejen. Den kaldes harakekefrøolie, og den er populær på grund af det høje indhold af omega-6 linolsyre. Harakekefrøolie er en værdifuld kilde til phytosteroler, der stimulerer kollagensyntesen, forebygger hårtab og styrker håret langs hele længden fra hårsækkene til spidserne.

Vi kan også beundre det fantastisk rige planteliv i New Caledonia (øen er "hjem" til 2551 endemiske planter). Mest bemærkelsesværdige er de usædvanlige og unikke nåletræer – der er mange beskyttede arter i området. Frøene bruges til at fremstille æteriske olier, som ofte kombineres med den populære kokosolie eller jojoba olie.

Man sætter også pris på ibenholt og det ovennævnte sandeltræ i hårplejen. De dyrkes først og fremmest i området omkring Salomonøerne. Ibenholt bruges ikke blot til at fremstille møbler og skulpturer. Det har vist sig, at et udtræk af ibenholt er et fremragende middel mod appelsinhud, og det stimulerer også blodomløbet under huden. Desuden bidrager det - hvis det bruges jævnligt som lotion til hovedbunden – til bedre hårvækst, idet det beskytter hårsækkene, så håret bliver mindre tilbøjeligt til at falde af. Det har også aldringssløvende virkning, og det beskytter mod frie radikaler.

Samoa er enestående for massedyrkning af en plante, der hedder colocasia esculenta, i folkemunde kaldet taro. Forskellige dele af planten finder udbredt anvendelse i lægekunsten: taro er et perfekt middel til irriteret hovedbund, åbne sår og inflammation af overhuden. Dens kosmetiske egenskaber er imponerende: taro er rig på sukker, oligopeptider og flavonider. Dens aktive ingredienser virker stærkt stimulerende på cellemetabolismen: derfor bruges udtræk fra planten til at behandle problemer forbundet med svækket og tyndt hår. Taro er også en fremragende ingrediens i regenererende cremer og ansigtsmasker.

Eksotiske frugter fra steder i Oceanien, værdsættes ikke blot for deres fantastiske smag, men ofte også for deres høje indhold af vitaminer, mineraler og aminosyrer. De bliver tilsat naturlige masker og kombineret med naturlige olier til næring af håret og huden. En af de mest almindeligt dyrkede frugter på Kiribati er bananer, jackfrugt og meloner. De er ikke blot vigtige som del af en sund kost, de er også naturlige kosmetiske stoffer, der gavner kroppen og håret.

Tropiske og eksotiske ingredienser i hårplejen? Hvis det er innovation, du er ude efter, og du gerne vil prøve noget nyt, så vælg lokale, naturlige olier fra Australien og landets unikke planteudtræk – du vil garanteret blive overrasket over, hvor effektive de er. I betragtning af, at oliebehandling af håret er populær over hele verden, må man gå ud fra, at så mange kvinder ikke kan tage fejl - naturlige olier er noget af det bedste, du kan give håret!

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik