Hårpleje verden over. 4. del: Hårpleje i Sydamerika

Hårpleje verden over. 4. del: Hårpleje i Sydamerika

Sydamerika er et kontinent, hvor moderne kosmetologi og æstetisk lægekunst møder århundredgamle traditioner og oldtidsplanter med stor kraft. Oldtidens inkaer opdagede, at urter, frugtudtræk, frø og rødder har egenskaber, der gør håret smukkere og sundere. Brasiliens kvinder gør sig smukkere med al deres æstetiske medicin og avancerede kosmetologiske produkter. Det er et kontinent, hvis omfattende skønhedssans udspringer fra oldtidens kraftfulde olier til hårglattende keratinbehandlinger. Vi har heldigvis chancen til at lære meget om hårpleje som følge af indbyggernes temperament, viden og erfaring i dette farverige, hede, vildt overbevoksede verdenshjørne.

HÅR I FORSKELLIGE VERDENSHJØRNER, 4. DEL - SYDAMERIKA

Hvad kan vi lære af kvinderne i Brasilien, Chile og Argentina?

Sydamerika: Hårpleje i Argentina

Kvinderne i Argentina er kendt for fremragende hårpleje, eller rettere sagt for at forbedre deres udseende på enhver mulig måde inden for æstetisk lægekunst og avanceret kosmetologi. På grund af det varme klima og de høje temperaturer, er de mere eller mindre nødt til at passe ekstra godt på håret, hovedbunden og huden. Et af deres populære og værdifulde stoffer, hvis egenskaber gør håret sundt og smukt, er camaldolese, også kaldet tepezcohuite eller mimosa tenuiflora. Det er udtræk af mimosabark – en kraftig antioxidant, som i Argentina anses for at være en ungdomseliksir.

Den er mest kendt for at sløve hudens aldringsprocesser, og den bruges med fordel i mange forskellige produkter til pleje af ældre menneskers hud og hår. I hårmasker og balsammer virker den desuden fugtende, hvilket er meget vigtigt i betragtning af det varme, hårfjendtlige klima. Udtræk af mimosabark styrker blodkarrene og stimulerer the hårsækkene, så de arbejder hårdere. Camaldolese kan endda bruges på den følsomme hovedbund, da det lindrer eventuel irritation og inflammation, samt beskytter mod solen. Desuden har det betændelseshæmmende og antibakterielle egenskaber, det beskytter mod betændelse, reducerer hævelse og rødmen på huden, stimulerer hårsækkene og styrker hårsækkene. Resultatet er, at udtræk af mimosabark forebygger hårtab og forbedrer dets tilstand betydeligt.

Hele Sydamerika har forelsket sig i Camaldolese. Mimosabark er så populært, at det har fundet en hædersplads i den serie af hårprodukter, der blev lanceret af Salma Hayek.

Kakaosmør er et andet velrenommeret og velkendt kosmetisk produkt. Kakao vokser over hele Sydamerika, men de bedste varianter findes i kontinentets sydlige regioner. Kakaosmør har en brun farve, der minder om chokolade og dufter fantastisk. Kvinderne i Argentina bruger det i ansigtet, på kroppen og i hårplejen – det er specielt populært blandt dem, der har tørt, , kruset, viltert hår, der ser kedeligt ud. Kakaosmør plejer hovedbunden helt perfekt – det virker lindrende, beskytter mod den tropiske sol og gør håret mere elastisk. Det kan også gnides ind i hårspidserne for at beskytte dem mod skader.

Sydamerika: Hårpleje i Brasilien

Man forbinder først og fremmest Brasilien med vilde og uspolerede områder i Amazonas. Det er her, man finder alle de mest værdifulde og internationalt kendte stoffer til effektiv pleje ag forbedring af håret. I Amazonas findes der et væld af naturlige tropiske olier og smør, der gladeligt anvendes af kvinderne i Brasilien til brug som hårolie og til pleje af ansigtet og kroppen, samt til at blande i urteinfusioner til behandling af mindre skavanker og hudproblemer.

Hvad bruger brasilianere i den daglige hårpleje?

  • Cupuacusmør – presses af frøene fra en bestemt form for kakaoplante (cupuacutræet) og er en slægtning til kakaosmør. Hvordan påvirker det håret? Først og fremmest absorberes det meget nemt, så det ikke nedtynger hårstråene. Cupuacusmør er nænsomt mod hovedbunden, fornyer hudens hydrolipide lag og sikrer korrekt hydrering af håret og hovedbunden. Det regenererer perfekt, fordi det indeholder højt koncentrerede phytosteroler – de har så evnen til at stimulere kollagen syntesen. Desuden reducerer phytosteroler nedbrydningen af elastin, mens de styrker hårrødderne. De er en del af hudens intercellulære substans. Desuden leverer cupuacusmør et væld af vitaminer: C, E, og A – de stærke antioxidanter. Tilstedeværelsen af umættede og mættede fedtsyrer sikrer intensiv regenerering af håret og gør, at cupuacusmør både tilpasser sig hår med lav og medium porøsitet.
  • Babassuolie – udtrækkes af nødder fra den brasilianske corozopalme. Den indeholder op til 90% mættede fedtsyrer, der er perfekte som næring for brasilianernes tykke, tunge hår. Babassuolie indeholder masser af plantesteroler og E-vitamin – Den har til opgave at gøre håret mindre nedtynget, samt nære hovedbunden og rense den grundigt, så toksiner og talg fjernes. Hvad mere er, forbedrer olien hårets tilstand ved at gøre det blødere og mere fyldigt, mens den glatter det. Med babassuolie bliver håret beskyttet mod skadelige vejrforhold, og desuden hjælper den i kampen mod skæl (den har også antiseptisk virkning).
  • Pequiolie – er endnu en eksotisk og lidt mindre kendt olie, der udtrækkes af frø fra Caryocar brasiliense. Den værdsættes specielt i plejen af hår, der er blevet overbehandlet, svækket af varmebehandling, farvning eller blegning. Pequiolie bidrager til at holde på fugten, og den styrker hårets struktur, så det på den måde holder sig i god stand: det bliver stærkt og blankt, og aldrig tørt eller kruset. Pequiolie plejer også ødelagte og tørre hårspidser.
  • Roucouolie – en dyrebar og værdifuld olie, der tager sig af hårets første alderstegn – så længe den bruges jævnligt, forebygger den grå hår og hårtab, og den har også antibakterielle og lindrende egenskaber. Roucouolie udtrækkes af frø fra smørfarvetræet (bixa orellana) – en busk eller et lille træ, der vokser i Amazon regnskoven. Når den bruges i håroliebehandlinger, gør den håret skinnende og blødt og tilfører det en lang række regenererende stoffer, herunder magnesium, calcium, selen og salicylsyre. Desuden indeholder roucouolie også masser af de såkaldte ungdomsvitaminer, nemlig A- og E-vitaminer.
  • Paranøddeolie – er endnu en olie, der påskønnes for nogle fantastiske egenskaber, der sløver aldringsprocessen. Den er sammensat af mange forskellige fedtsyrer (over 75% palmitoleinsyre, oliesyre og linolensyre). Deres høje koncentration gør paranøddeolie effektiv til at støtte hudcellerne og hårets matrix. Desuden bidrager den i bekæmpelsen af forskellige hudproblemer, mens den nærer hovedbunden og forebygger irritation, understøtter genopbyggelse og regenerering af den intercellulære substans. Den regulerer ligeledes hårets fugtniveau og beskytter mod skader fra ydre trusler. Paranøddeolie indeholder A- og E-vitaminer og phytosteroler, som er yderst værdifulde for håret (herunder sitosterol). Den er også en gavnlig kilde til magnesium, som er involveret i proteinproduktionen, og keratin – det vigtigste naturlige strukturelle materiale, som håret består af.

Værdsatte eksotiske olier og smør er ikke det eneste, brasilianerne kan bryste sig af. Alligevel er det værd at huske, at det er dem, vi kan takke for den verdenskendte brasilianske hårkur med keratin.

  • Hårglatning med keratin – kaldes også brasiliansk hårkur med keratin eller brasiliansk hårglatning – en procedure, der foretages for at gøre håret flottere. De fleste kvinder beslutter sig til at få behandlingen for at få glat hår, men den vigtigste fordel er den dybdegående tilførsel af næring, der følger med tilførslen af manglende keratin i hårets indre struktur. Denne intenst regenererende behandling genopbygger de enkelte hårstrå, så de bliver tykkere, mere fugtede og beskyttet mod skader og dehydrering. Resultatet er, at håret bliver strålende blankt, sundt og fantastisk flot. Keratin hårkuren forsegler håret kutikula, så hårets overflade glattes. Med denne behandling kan du stolt fremvise dit tykke, modstandsdygtige og livskraftige hår, akkurat som kvinderne i Sydamerika. Det skal lige siges, at den bedste form for keratin kommer direkte fra Brasilien, fordi det er der, den har sine rødder og traditionelle brug – der kan man være sikker på, at keratin er behandlet korrekt og tilsat ingredienser af høj kvalitet.

Sydamerika: Hårpleje i Chile

Kvinderne i Chile har også en naturlig olie af høj kvalitet, de kan være stolte af. En af de vigtigste olier er maquibær (Aristotelia chilensis), der koldpresses af frøene fra maquibusken. Maquibær bokser vildt, og frugten håndplukkes af mapuche-indianerne, der dyrker planter og har ekstruderet værdifulde olier gennem tiderne, en tradition, der nedarves fra den ene generation til den anden. De er mestre i kunsten af at bruge hele planten, ikke blot maquibuskens frø og frugt, men også blade, rødder og stilke.

Olien, der udtrækkes af den bæragtige frugt, er en værdifuld kilde til antioxidanter. Den behandles derfor med velfortjent ærefrygt og ærbødighed, og den betragtes som en ungdomseliksir. Den indeholder først og fremmest omega-6 og omega-9, såvel som en ekstremt høj koncentration af E-vitamin og plantesteroler, der er perfekte til regenerering og forskønnelse af håret. Maquibær olie forbedrer hårets elasticitet, holder hårfolliklerne godt fast i hårsækkene (hvilket forhindrer hårtab), samt stimulerer hårvækst og regenerering af huden. Den styrker også overhudens hydrolipide barriere og opvejer manglen på fedtstof i huden og håret, samt forbedrer adgang af næringsstoffer ind i hudens og hårets matricer.

 Sydamerika: Hårpleje i Ecuador

Sukkeræble – som nok er blandt de mest eksotiske frugter – kommer direkte fra Ecuador. Frugten ligner et stort grønligt-lilla hindbær, som under sin tykke skræl har sødt og velduftende frugtkød. Den er smækfyldt med en række mineraler (fosfor, calcium, jern) og leverer A-, E-, C- og PP-vitaminer. Som en nyttig ingrediens i forskellige hårplejeprodukter har sukkeræble stærkt nærende, regenererende og lindrende egenskaber. Den fremmer derfor heling af irriterede områder i hovedbunden. Den leverer ikke blot vitaminer og mineraler, men den fjerner også toksiner meget effektivt på grund af indholdet af citron- og æblesyre, der har til formål at eksfoliere og desinficere, mens den giver hovedbunden korrekt pH og normaliserer talgproduktionen (syrerne gør også håret flot og blankt). Kvinder i mange dele af Ecuador er stolte over sukkeræble og bruger gladeligt olien i masker til håret, hovedbunden, og ansigtet.

 Sydamerika: Hårpleje i Colombia

-Minthostachys mollis (muña) – er en medicinsk plante, der primært vokser i Colombia og Venezuela, men man finder den også i de nordlige dele af Brasilien, Ecuador og Peru. Den vigtigste del af planten er pebermynteolie, der indeholder mentol, isomenton og mange forskellige terpener (herunder geraniol, pulegon, linalool og isopentanol). Udtræk af den del af muña, der er over jorden, bruges i fremstillingen af forskellige skønhedsprodukter. Det har antiseptiske egenskaber: det desinficerer, bekæmper og helbreder svampe- og bakterieinfektioner, holder insekter på afstand og beskytter mod toksiner. Muña hjælper med at fjerne parasitter, bekæmper fnat og skæl, bidrager til bekæmpelse af eksem, forbedrer blodforsyningen, og når den gnides ind i hovedbunden, stimulerer den hårsækkene, hvilket fremmer hårvæksten. Ved hjælp af muña, bliver huden bedre forsynet med næringsstoffer. Colombianerne drikker det som urteinfusion, og kvinder bruger muña på huden og håret til at nære, regenerere og rense hovedbunden. I Colombia er der en udbredt tro på at muña-urten kan bekæmpe HIV-virussen, og den bliver almindeligt brugt i de fremskredne stadier af AIDS.

 Sydamerika: Hårpleje i Peru

Hvad angår krops-, hår- og ansigtspleje har peruvianerne nok at være stolte af. Den store mængde naturlige, fantastisk effektive produkter kan først of fremmest tilskrives inkafolket – deres ældgamle opskrifter og de stoffer, de udtrak af planter, er stadig meget populære i dag – og ikke blot i lokalbefolkningen. Inkaernes te, inchi olie og amarant er verdensberømte produkter. Hvilken rolle spiller de i hårplejen? Hvilke andre ting bruger peruvianerne til at forbedre hårets udseende?

  • Peru balsam – dette produkt er Perus stolthed – det er naturligt (over 92% af ingredienserne kommer fra planter), nænsomt og fremragende til at vaske sig med, da det passer fint til menneskets hud. Peru balsam har en smuk smaragdgrøn farve og er egnet til vask af ansigtet, kroppen og håret. Produktet er perfekt til at fjerne olien efter behandlinger med hårolie, regenererer tørt hår, sikrer korrekt fugtniveau, nærer og renser hovedbunden, gør håret blankt igen, samt gør det blødt og dejligt at røre ved. Peru balsam er tyktflydende, nærmest som en azurblå, velduftende masse. Den er det perfekte middel til at fjerne makeup og opstramme huden, og den er let at vaske af uden at efterlade en fedtet film. Det er også en fordel, at Peru balsam er meget effektiv: det er et naturligt kosmetisk produkt med mange funktioner, en god konsistens og en dejlig formel, der er rig på naturlige næringsstoffer.
  • Maca, som også kaldes Perus ginseng – har helt uvurderlige sundhedsfordele. Maca bruges først og fremmest som medicin og til at indgå sunde kostplaner, da den styrker knoglerne, giver energi, leverer en lang række vitaminer, samt forbedrer potensen og frugtbarheden. Det er også en ingrediens i kosmetiske produkter, blandt andet til hårvask og næring af håret – der er godt grund til, at det findes i hårmasker: maca er en rigtig vitaminbombe for både håret og huden. Maca styrker også håret og beskytter det mod skader. Det skal siges, at inkafolket i sin tid tilbad maca og brugte det i religiøse ritualer. Den slags ritualer skulle vise, hvor enestående og helbredende, maca var.
  • Quinoa – brugen af quinoa i hud- og hårplejeprodukter anses for ret eksotisk i visse dele af verden. Men i Peru er der ingen, der bliver overrasket over brugen af quinoa som skønhedsmiddel, ofte kombineret med andre naturlige olier, fx sheasmør. Som kosmetisk produkt er quinoa perfekt til næring af huden og håret, fordi det tilfører dem masser af omega-3 fedtsyrer, vitaminer (bl.a. B2, også kaldet riboflavin, der giver huden og håret livskraft og elasticitet), proteiner og antioxidanter. Desuden understøtter produktet produktionen af kollagen, og det beskytter mod fugttab. Det er en kilde til mange aminosyrer, og det fremmer reparationen af beskadiget væv. Peruvianer bruger det gerne til at regenerere og beskytte håret mod skader. Quinoa sørger for at håret hydreres ordentligt og beskytter det mod udtørring – fra rod til spids.
  • Physalis peruviana – kaldes også ananaskirsebær, og inkafolket kaldte det "guldbær". Der er ingen tvivl om, at enhver kvinde i Peru ville give det en guldmedalje for indholdet af næringsstoffer (A- og C-vitaminer, de vigtigste vitaminer fra B-gruppen: B1, B2 og B3, såvel som fosfor, jern og calcium). I hårplejen er ananaskirsebær en værdifuld ingrediens i masker og balsammer, fordi det virker effektivt regenererende, forbedrer cellemetabolismen, gør håret blankt, virker beskyttende og forebygger hårtab. Physalis peruviana er også en fremragende, lidt sød lækkerbid.
  • Inka inchi frøolie – kommer fra en lille grøn busk med dejlige nødder, der er skjult i en frugt med en usædvanlig facon. Den dag i dag, er den med effektive metode til at få denne olie (som også kaldes sacha inchi) at presse frøene i en særlig håndpresse. På den måde mister olien ikke dens værdifulde egenskaber – den er koldpresset og ikke raffineret. Sacha inchi olie er usædvanlig – dens forholdsvise indhold af fedtsyrer gør, at man kunne kalde den ”Inka omegaolie”. Hvorfor? Den indeholder tilsyneladende omkring 48% omega-3 fedtsyre, 36% omega-6 fedtsyre og 8% omega-9 fedtsyre. Denne ideelle balance af fedtsyrer giver olien dens fremragende sundhedsfremmende og skønhedsbringende egenskaber. Inka inchi frøolie har kraftige regenererende egenskaber og gennemtrænger hurtigt og effektivt huden og håret, styrker rødderne og forebygger hårtab. Hvad mere er, forbedrer den hårets struktur, stimulerer celleaktivitet og fremmer deres fornyelse. Men der er mere endnu. Den opstrammer også kroppen, reducerer ar og små rynker, sløver hårets aldringsprocesser (herunder gråt hår). Inka inchi olie er også en effektiv antioxidant med højt A-vitamin indhold – den fremmer korrekt hårvækst, holder håret i god stand og beskytter mod udtørring og skader. Inca inchi er en meget nænsom olie, der helbreder rifter og irritation af huden, og som endda beskytter hud med eksem.
  • Amarantolie – kaldes også amaranthus cruentus eller blodamarant. Amarantolie er en værdifuld kilde til gode fedtsyrer (mest linolsyre), såvel som squalane og tocotrienoler. Når amarant bruges i hårplejen, regenererer, beskytter og forskønnes håret et strå ad gangen. Linolsyren støtter den hudens og hårsækkenes korrekte funktion. Den er desuden en et fantastisk fugtighedsmiddel og en bestanddel i den intercellulære substans. Af den grund er amarant en kilde til type 1 ceramider, som er værdifulde for håret og huden. Squalane afbalancerer talgproduktionen og beskytter mod seborrhoisk eksem. Når huden eller håret er udtørret, lindrer den tilstanden og sørger for korrekt hydrering. Amarantolie er egnet til oliebehandling af håret, fordi den er perfekt til at beskytte mod skadelig påvirkning fra vejrliget. Den virker ikke blot lindrende på al inflammation, den glatter også hårets struktur, tæmmer flyvsk hår og gør håret blankt. Amarantolie indgår ofte i hårmasker og -balsam. Den virker nænsomt blødgørende og gør de enkelte hår elastiske og flotte.
  • Uncaria tomentosa –også kendt under navnet katteklo og kaldes ofte vilcacora (uncaria tomentosa). En slyngplante, der er kendt verden over. Den bliver mest anerkendt i Peru, hvor de bedste varianter forekommer. Katteklo er ideel til pleje af svækket og fint hår, der er tilbøjeligt til at falde af. Peruvianerne elsker at bruge shampoo, hvor den indgår. Vilcacora gør håret smukt, glat og blødt, mens det får en charmerende glans. Katteklo lindrer irritation af hovedbunden. I andre dele af verden leveres den først og fremmest i tabletform som kosttilskud, der bidrager til bekæmpelsen af mange sygdomme og skavanker. I Europa kaldes den som oftest katteklo.

Dette temperamentsfyldte, eksotiske kontinent med de mange vilde, uberørte, uspolerede områder har en uudtømmelig rigdom af perfekte naturlige kosmetiske stoffer, der er enormt effektive. De er værd at huske og bruge i hårplejen. Trods alt er kvinderne i Sydamerika berømte for deres fyldige, smukke, tykke, sunde hår, der vokser sig langt og stærkt og går lige i hjertet på enhver muchacho.

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik