Hårpleje verden over. 5. del: Hårpleje i Nordamerika

Hårpleje verden over. 5. del: Hårpleje i Nordamerika

Vores antropologiske rejse på jagt efter skønhed og originale hårplejemetoder har ført os til Nordamerika – det er her, håret... virkelig har noget at sige! Et særpræget kontinent fyldt med alsidighed og dejlige uovertrufne planter. Ældgamle opskrifter står på lige fod med moderne produkter, mens frisører vælges efter hårtype og ... deres etniske herkomst.

Mange mennesker hævder, at Nordamerika er… hele verden i en nøddeskal. Den kulturelle mangfoldighed, ældgamle civilisationer, lande og trosformer dukker op i den uendelige kreativitet, der findes i skønhedsplejen. Det spænder fra fredfyldte, meget harmoniske områder i Canada, over USA’s pragtfulde naturskønhed til den lyse morgen i hede Cuba - i Nordamerika, er der utrolige muligheder for at brilliere med smukt hår.

HÅR I FORSKELLIGE VERDENSHJØRNER, 5. DEL - NORDAMERIKA

Hvad kan vi lære af kvinderne i Mexico, Canada og USA?

NORDAMERIKA: HÅRPLEJE I CUBA

Cuba er et land, der er kendt for dans og sang, et land, hvor man kan se en lidenskabelig kærlighed, der ikke er begrænset til musik. De cubanske kvinders smukke hår bliver plejet og passet med stor omhu og ved hjælp af udtræk fra endemiske træer og buske (hvilket betyder, at de ikke findes nogen steder uden for Cuba). Det viser sig, at øen har et væld af korkpalmer, og kortbladet figen – et træ fra laurbærfamilien, der har imponerende luftrødder og mange forskellige skønhedsfremmende og plejende egenskaber. Endnu en plante, der lige bør nævnes, er et ficustræ fra morbærfamilien – det producerer mælkesaft, der bruges i produktionen af medicin og kosmetiske produkter – specielt produkter til hårpleje og styling. Det indeholder en stor mængde garvesyre, resin, voks, protein og flygtige olier, så det er fremragende for håret i et varmt klima, der er tilbøjeligt til at skade håret.

Cubanerne elsker håroliebehandlinger – de bruger ofte deres ‘indfødte’ olie, der kommer fra roystonea regia, almindeligt kendt som cubansk kongepalme. Olien anses som et effektivt våben mod skadelige vejrforhold, da den beskytter håret og hovedbunden mod bagende sol og UV-bestråling. Håroliebehandlinger bruges langt oftere end i Europa, fordi de høje temperaturer gør intens hårpleje mere nødvendig.

  • koraludtræk (gorgon-ekstrakt) er uvurderlig i skønhedsplejen – Cuba er et af de få steder i verden, der Udtrækkene er dyrebare i kosmetik og bliver ofte en del af cremer mod aldring, såvel som masker og shampoo til brug hårpleje for ældre. Koral er kilden til pseudopterosin – en af de mest effektive ingredienser til at fugte og forynge både huden og håret. Koraludtrækket har også effektive antiinflammatoriske egenskaber, så det er ideelt til pleje af hovedbunden.
  • pouteria sapota (mamey zapote eller rød mamey) – dette er en stor, oval frugt, der håndplukkes fra et stedsegrønt træ og har orange kød med en stor sort sten. Cubanerne elsker at spise den til morgenmad, fordi den har lige så stor næringsværdi som en banan. Den smager som avocado, banan og græskar og er populær overalt i Mellemamerika. Kvinderne i Cuba har forelsket sig i dens fantastiske virkning og bruger den derfor gerne i håret (i form af en maske, en balsam eller endda shampoo). Pouteria indeholder masser af antioxidanter, herunder betakaroten, og den leverer en række vitaminer: C, A, og B, såvel som mineraler: kobber, kalium, calcium, magnesium, og jern.

 NORDAMERIKA: HÅRPLEJE I CANADA

Canada er velkendt for sin smukke, uspolerede, uberørte, perfekte og afvekslende natur. Det er ikke uden grund, at der er et ahornblad på flaget – ahornsirup er Canadas stolthed. Dette land dækker det næststørste geografiske område. De skovdækkede områder af Canada strækker sig op til 310 million hektarer. Har dette resultat alverden at sige om Canadas forkærlighed for naturen og naturlig skønhedspleje? Hvad bruger de til at pleje skønheden, håret og hovedbunden. Det viser sig, at de rent faktisk har noget at bryste sig af.

  • surbær (Aronia) – planten er allerede kendt verden over, men de mest fremragende varianter vokser i Canadas uberørte områder – hvorfra den er kommet til Europa. Den har vist sig at være en plante med enorm virkekraft. Surbærfrugten og dens saft har vist sig at være den mest effektive kilde til antioxidanter. Den er blandt de mest foryngende stoffer – den afhjælper rynker, og den har opstrammende og regenererende egenskaber. Surbær er ofte en ingrediens i ansigtscremer og specialprodukter til hårpleje. Den har sin styrke fra forskellige mineraler og mikronæringsstoffer, mens den høje koncentration af antioxidanter ikke blot anbefales i kosmetologien, men også i kræftbekæmpelse. Store mængder P-vitamin (bioflavoner) beskytter hovedbunden mod bakterier, svampe og gær og beskytter håret mod giftstoffer fra omgivelserne. Dette er ikke de eneste af de mange værdifulde stoffer, der findes i surbær. Frugten værdsættes også for de høje koncentrationer af alle B-vitaminer, såvel som K-, C- og E-vitaminer. De afbalancerer processer i kroppens celler, så hårets udseende og stand forbedres. Aronia er også bemærkelsesværdig for at indeholde utroligt mange mineraler: jern, calcium, kobber, bor, mangan og jod, fosfor, kalium og zink. Surbær er en sand multivitaminbombe for både håret og hovedbunden.
  • rapsolie - endnu et produkt, Canada er stolt af. Rapsolie hører til en familie, der består af raffinerede olier, der er ideelle i madlavningen, såvel som de koldpressede, naturlige olier med skønheds- og sundhedsegenskaber. Rapsolie er ideel til hår, der beskrives som havende moderat og høj porøsitet – den fugter og regenererer håret, gør det elastisk og bekæmper udtørring af hovedbunden. Desuden er den også egnet til brug på ansigtshuden – den absorberes let og den er ikke svær at vaske af. Den glatter hårets kutikula og beskytter mod skadelig påvirkning udefra, såvel som høje og lave temperaturer (hvilket er meget vigtigt for canadierne).
  • canadisk bakkestjerne (erigeron canadensis) – det er en enårig plante, der også vokser rundt omkring i Europa, men den hverken høstes eller dyrkes, fordi de fleste anser den for … ukrudt. I mellemtiden er det udtræk, man får fra den lille plante med de meget delikate blomster en ideel ingrediens i shampoo og balsam til folk med fedtet hovedbund. Det har antiinflammatoriske egenskaber, forhindrer seborrhoisk eksem, heler sår og har en tonende indvirkning på huden.

NORDAMERIKA: HÅRPLEJE I MEXICO

Mexicanske kvinder siges at have heldet med sig – fra aztekerne og mayaerne har de arvet viden om oldtidens urter, planter og frugt med enormt stærke helbreds- og skønhedsmæssige egenskaber. Denne tradition fra tidernes morgen gør sig stadig gældende i mexicanernes liv den dag i dag. Kvinderne har meget at vælge imellem - mange planter og urter med stor styrke bidrag til deres daglige hårpleje. Her er de mest værdifulde:

  • kaktus – dem er der ingen mangel på i Mexico, det er helt sikkert. De enorme planter, der ikke ser for charmerende ud, byder på skønheds-, sundheds- og regenererende egenskaber. Kaktus stimulerer hårvæksten og forhindrer hårtab, nærer og genopliver det, regenererer hovedbunden og holder håret korrekt hydreret, så det bliver mere elastisk. Mexicanerne elsker at forkæle håret med kaktussaft, fordi det gør lokkerne flottere ved at rense hovedbunden grundigt, løfte håret fra rødderne, styrke dets struktur og gøre det blankt og skinnende.
  • avocado - det er ikke uden grund, den betragtes som en superfrugt - avocado er fyldt til overflod med vitaminer og værdifulde fedtsyrer. Den er et af de vigtigste fødevareprodukter i Mexico. Den finder udbredt anvendelse til kulinariske formål, men folk i Mellemamerika værdsætter den ikke blot i form af guacamole. Den essentielle olie, der udtrækkes af grøn avocado, er det perfekte middel til ødelagt hår, der har bruge for at regenereres og genoplives. Avocadoolie er en let olie, der nemt absorberes og er en rigtig vitaminbombe til håret (den har hele syv vitaminer, der er nødvendige for ordentlig hår- og hudpleje). Den kan bruges på hår med både moderat og høj porøsitet, fordi den har effektive regenererende og antioxidante egenskaber.
  • candelillavoks - (euphorbia cerifera) – er en af de mest tyktflydende olier, der sædvanligvis bruges i kosmetik. Mexicanerne bruger den som en salve til udtørrede steder og revner i kropshuden og til pleje af hårspidserne, så de beskyttes mest muligt mod skader. Candelillavoks er fantastisk til næring af håret, og det er et meget effektivt blødgøringsmiddel, der indeholder en række kulbrinter, resin, fedtsyrer og estere. Når det kommes i håret, virker det øjeblikkeligt glattende og tæmmer flyvske tjavser. Det skal dog bruges med måde, fordi candelillavoks er meget svær at vaske ud.
  • pitaya – som også kaldes dragefrugt, har en uregelmæssig facon og en ret usædvanlig sammensætning. Mexicos befolkning betragter den som en lækker delikatesse med gode sundhedsmæssige og styrkende egenskaber. Den har også været brugt i kosmetiske produkter i lange tider. Den har stærke antioxidante egenskaber, hvilket betyder, at den sløver aldringsprocessen og beskytter mod oxidativ stress. Pitayas uvurderlige og stærkt foryngende egenskaber kan tilskrives betalainer - mikroskopiske kemiske forbindelser som, udover at have kosmetiske egenskaber, bidrager den også i bekæmpelsen mod diabetes og kræft. Pitaja, som betyder dragefrugt, er også fyldt med masser af vitaminer, herunder C-vitamin, riboflavin, B-vitamin (afgørende for ordentlig hårvækst, niacin og tiamin. Den indeholder også en række mineraler (calcium, jern, fosfor). Dens brug i hårplejeprodukter øger deres prestige og gør dem mere intensivt regenererende.
  • papaja – har været kendt i Mexico flere århundreder siden mayaernes tid. Den fandt udbredt anvendelse i behandlingen af læsioner og sår, fordi den er effektiv i regenerering af huden. I dag bruges den ikke blot som lægemiddel, men også som et pålideligt skønhedsmiddel. Papaja er et perfekt rensemiddel til huden, den bruges som ingrediens i enzym-peels (også til dem, der bruges til hovedbunden), og er en dejlig ingrediens i hårshampoo og -balsam. Papaja styrker og fugter håret, genopbygger og genopretter kollagen og har således en positiv indvirkning på hårets og hudens struktur. Mexicanerne værdsætter papajakødet for dets stærke foryngende og regenererende egenskaber: det indeholder masser af vitaminer: C-, A-, K-, E- og en række B-vitaminer, der spiller en vigtig rolle i hårets rette vækst og udseende. Desuden findes der et helt sæt mineraler i papaja, der er vigtige for håret, i form af jern, fosfor, kalium, natrium, zink, calcium og magnesium.
  • figenkaktus (opuntia ficus-indica) - er en usædvanlig kaktustype med flade blade og eksotiske orange blomster. Den saft, man får fra figenkaktus, indeholder er en bombe af vitaminer og mineraler, flavonider, organiske syrer og betalainer. Mexicanere bruger den gladeligt som ingrediens i hårmasker. Figenkaktus bruges også gerne i shampoos og indtages som kosttilskud, fordi den har vist sig at have egenskaber, der hjælper med vægttab. Figenkaktus er ikke blot frugtkød og saft – man kan udvinde slim af bladene, som er en effektiv tilsætning til hår- og ansigtsmasker (Mexicanerne bruger ofte den samme friskhøstede slim fra figenkaktus og kommer den på håret og huden). Olie er endnu et fantastisk produkt, der udvindes af denne usædvanlige kaktus. Den har stærke, bioaktive foryngende og regenererende egenskaber. Den bruges ofte i form af ansigtsserum og som olie til behandling af håret.
  • chilipeber – denne grundlæggende ingrediens i det mexicanske køkken har et utal af værdifulde kosmetiske egenskaber. Det har vist sig, at chili allerede var kendt af aztekerne og mayaerne – og blandet med kakao blev det kaldt ”gudernes drik”, som sløvede aldringen, gav livskraft, forbedrede blodomløbet, forbedrede humøret og tankeprocesserne og virkede afgiftende. For mexicanerne er chilipeber den hemmelige ingrediens, der fremmer hårvæksten og stimulerer hårsækkene til at fungere. Chili kombineret med olier og gnedet ind i hovedbunden forbedrer mikrocirkulationen, ilter huden og styrker cellemetabolismen. Takket være dette bliver håret stærkere, det holder op med at falde af, og det vokser hurtigere.
  • guava – sur som jordbær og cremet som en banan, saftig som et æble med en lidt sød eftersmag, der minder om dadler - i Mexico betragtes den som en velsmagende og stærk antioxidant med regenererende egenskaber. Teenagere bruger guavasaft mod akne, og den er også perfekt til at nære fedtet hår og giver lindring for irritation af hovedbunden. Guava regulerer ikke blot talg-niveauet, den sikrer også korrekt hydrering af håret og hovedbunden, og den modvirker aldring, idet den forebygger tab af livskraften.

NORDAMERIKA: HÅRPLEJE I USA

USA – et land hvor folk får deres drømme til at gå i opfyldelse – drømme om lighed, frihed, rigdom og berømmelse. Betyder det, at drømme om at få underskønt hår også kan gå i opfyldelse? Det har vist sig at dette etnisk mangfoldige land har en meget professionel tilgang til hårpleje: Der findes specialister i afroamerikansk hår og specialiserede frisørsaloner, mens asiaternes tykke og ikke ret porøse hår også specialbehandles. Med andre ord, er der et sted til enhver hårtype her.

Amerikanerne har også en svaghed for europæisk hårpleje – der findes særlige saloner, der kun tilbyder behandlinger, som man gjorde de i den Gamle Verden.

Kvinder i USA er også ivrige tilhængere af traditionelle opskrifter, der har været kendt og bruges den dag i dag af indianerne. Den følgende liste indeholder de mest populære naturlige stoffer med fremragende virkning i hårplejen.

  • bomuld (bomuldsfrøolie) – har været kendt og dyrket i USA i årtier, og værdsættes også for sine kosmetiske egenskaber. Det, der har den stærkeste virkning på håret, er bomuldsfrøolie, der som navnet angiver, udvindes fra plantens frø. Den er ideel til pleje af tørt og ødelagt hår, der mangler elasticitet og livskraft. Den regenererer skrøbeligt hår og beskytter spidserne til fulde. Bomuldsfrøolie er kendt for sine blødgørende egenskaber og afbalancering af hovedbundens hydrolipide barriere, idet den forbygger udtørring og irritation af hovedbunden.
  • majs – en anden dyrebar kosmetisk olie udvindes af majsspirer. USA er den førende leverandør af majs og de produkter, der fremstilles af den. Majsolie indeholder et væld af vitaminer (C-, A-, K-, D-, E- og dem fra B-gruppen), såvel som mineraler (kalium, natrium, calcium, jern, magnesium, og zink) og værdifulde fedtsyrer (oliesyre og linolsyre). Fordi koncentrationen af E-vitamin i majsolie er dobbelt så høj som i olivenolie, er den det bedste middel til at forbedre hårets udseende. 
  • soja – en af de vigtigste afgrøder, der dyrkes i USA. Sojabønner finder udbredt anvendelse i fødevareindustrien, og den olie, der udvindes af dem betragtes som værende blandt de bedste. Den er perfekt i madlavningen, og den koldpressede og ikke-raffinerede form værdsættes i kosmetikken. Sojaolie er en vigtig ingrediens i midler mod aldring – den indeholder masser af vitaminer og mikroelementer, og den har også masser af protein – som er meget vigtigt for hårets regenereringsproces. Sojaolie forebygger fugttab, beskytter håret mod høje temperaturer (stærk sol, varme fra føntørreren). USA’s borgere finder ofte ekstrakt af sojaspirer i produkter til pleje af håret og øjenvipperne – den styrker i høj grad hårsækkene og forbedrer hårets vækstprocesser.
  • spejlægblomst (Limnanthes alba) har et endnu skønnere navn: præriens perle. Olien, der fås fra denne enårige plante, er en enormt stærk antioxidant. Det amerikanske folk sætter pris på den som ingrediens i kosmetiske produkter til hår- og hudpleje. Spejlægblomst er yndet blandt kosmetologer i en grad, hvor blomsten er blevet sammenlignet med bølgeskum. Præriens perle består af en række langkædede fedtsyrer og høje koncentrationer af triglycerid. Dette gør den perfekt til fugtning af huden og håret. Den regenererer og nærer, reducerer rynker, absorberes let og nedtynger ikke håret.
  • virginsk troldnød (hamamelis virginiana) værdsættes for sine astringerende, antiseptiske og anti-inflammatoriske egenskaber. Den virginske troldnød kommer oprindeligt fra Nordamerika. Den ekstrakt, der udvindes af barken, har en række plejende egenskaber. Blandt de vigtigste er, at den virker desinficerende, astringerende og antioxidant. Virginsk troldnød finder udbredt anvendelse i plejen af fedtet hud eller som middel mod akne, og som hydrolat, der masseres ind i hovedbunden og håret for at afbalancere udskillelsen af talg og modvirke seborrhoisk eksem. Virginsk troldnød er perfekt til behandling af inflammation, irritation, og sårdannelse. Den optræder også tit som del af antiperspiranter, fordi den forhindrer huden i at svede.
  • sort pilebark (salix nigra) udtræk af sort pilebark er det bedste middel mod fedtet hår, skæl eller seborrhoisk eksem. Sort pil er karakteristisk for landskabet i det østlige Nordamerika. Den har antibakterielle egenskaber og kan forny hudcellerne. Den bruges ofte i scrubs til huden, ansigtet og kroppen. Virkningen sammenlignes tit med salicylsyre, men sort pil er mere effektiv og nænsom, og på trods af, at den indeholder salicylater, irriterer den ikke huden.
  • serenoa repens, også kaldet dværgpalme – denne plante var allerede kendt af USA’s indfødte befolkning. Kvinder værdsatte den især fordi den forhindrer håret i at blive gråt, og den forebygger for tidligt hårtab. Den er særligt egnet til pleje af modent, ødelagt, kedeligt eller sart hår. Dværgpalmen består af et utal af fedtsyrer (kaprinsyre, kapronsyre og kaprylsyre, laurinsyre, myristinsyre, oliesyre og palmitinsyre), og phytosteroler, der sikrer korrekt hydrering af huden og håret og kan stimulere kollagensyntesen, så de i høj grad understøtter regenerering af væv. Den karniti og liponsyre, der findes i dværgpalmer forhindrer inflammation af hovedbunden og modvirker skaldethed.
  • jojobaolie – jojobabuske er en karakteristisk del af landskabet i Arizona, Californien og i enkelte dele af Mexico. Jojobaolie er faktisk en flydende voks, der indeholder en af de mest værdifulde ingredienser i hår- og hudpleje - squalane. Dette stof findes også i menneskets talg – den sikrer korrekt hydrering af huden, modvirker seborrhoisk eksem og lindrer udtørret hud.Jojobaolie er et af de mest værdsatte kosmetiske stoffer – som ingrediens i hårplejeprodukter øger den det enkelte produkts prestige - jojoba er blandt de mest perfekte blødgørende midler og dens estere er yderst gavnlige for huden. Jojobaolie absorberes nemt, gør håret blankt og forbedrer dets stand. Hvad mere er, nedtynger den ikke håret.

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik