Hvilken shampoo er perfekt til din hårtype? Hemmeligheden bag tilpasset hårpleje

Hvilken shampoo er perfekt til din hårtype? Hemmeligheden bag tilpasset hårpleje

Hvordan vælger man den rette shampoo? I samspillet med balsam, får shampoo lidt mindre opmærksomhed – dens rolle er at rense, og det er egentlig det. Vi glemmer ofte at den forkerte shampoo kan skade mere end det gavner. Find ud af hvilken shampoo, der passer bedst til dit hår for at undgå kruset, kedeligt og filtret hår.

Hånden op, hvis du ved præcis hvilken slags shampoo dit hår har brug for. Vi tager os god tid til at vælge vores balsam ved at analysere dens sammensætning, men de fleste af os bruger ikke ligeså meget tid på at vælge vores shampoo. Mange af os vælger bare en tilfældig flaske eller en pakke med balsam og shampoo fra samme mærke. Enten tester vi alle produkterne i butikken eller også holder vi os til et enkelt produkt, der virker til at fungere for vores hår. Siden de fleste af os ikke er sikre på hvilken slags shampoo er den rette, har vi det med at udsætte vores hår for skader.

Når vi vælger den forkerte shampoo

Ved du hvilke resultater du kan forvente, når du bruger den forkerte shampoo? Produktet kan indeholde ingredienser, der ikke passer til vores hårs porøsitet, og derudover kan det irritere huden. Derfor kan den forkerte shampoo:

  • medføre en ubehagelig køen;
  • medvirke til udvikling af skæl;
  • irritere hovedbunden og svække hårløget;
  • gøre håret tørt og mat;
  • gøre håret svært at rede og style.

Hvordan matcher du shampooen til din hårtype?

I princippet kan vi lade mærket guide os, men det kan anbefales at tage en lidt mere aktiv rolle i valget af shampoo. Det vigtigste er shampooens sammensætning.

Undgå shampoo med alkohol, phthalater, petroleum, parabener og andre skadelige ingredienser, såsom stærke irriterende midler (Natrium Laureth Sulfat, Natrium Coco Sulfat, Ammonium Lauryl Sulfat, Natrium Myreth Sulfat, Ammonium Laureth Sulfat, Natrium Cocoyl Sarcosinat, Natrium Pareth Sulfat). Shampoo er et kosmetisk produkt, der skal rense hovedbunden og håret, men prisen skal ikke være irritation. En blid, naturlig shampoo med fugtgivende ingredienser, olier og urteekstrakter er en meget bedre løsning.

Derudover er det også vigtigt at finde ud af hvilke slags shampoo der er at vælge imellem. De meste populære er flydende, men der findes også shampoo barer, cremer, olier osv. Tørshampoo er også meget populært, da det fjerner overskydende talg og giver håret et forfrisket look uden vand. Derudover er de også meget praktiske på farten. Når det gælder om at vælge den rette shampoo, er det værd at overveje hvilken udgave, der passer bedst til dig.

Shampoo vs. hårtype

Det eneste du skal for at finde ud af hvilke slags kosmetiske produkter og shampoo dit hår har brug for, er at kigge nærmere på dit hår. Det giver os nemlig tips og hints, såsom hvis det f.eks. hurtigt bliver filtret og kruset under fugtige forhold. Det er dog ikke alle, der kan finde ud af hvad det er deres hår prøver at kommunikere. Derfor har vi skrevet denne artikel med tips til at finde ud af hvilken slags shampoo, der passer til de forskellige hårtyper. Lad os bare se at komme i gang!

Shampoo til tørt og beskadiget hår

For mange kvinder er tørt, beskadiget hår, der mangler fugt. Den bedste løsning til dette problem er at bruge en passende balsam eller hårmaske. Derudover er det vigtigt at huske at en shampoo enten kan være fugtgivende for håret eller gøre håret kruset og endnu tørrere – det kommer kort sagt an på om vi vælger det rette produkt. De bedste shampooer til tørt hår indeholder ingredienser fra to grupper: fugtgivende humectanter og beskyttende emollienter. Det er bedste at vælge kosmetiske produkter med en cremet konsistens, der indeholder naturlige olier såsom kokos, avocado eller argan, samt styrkende keratin, der især er godt for beskadiget hår. Derudover er det værd at lede efter glycerin, der er fugtgivende for håret. Hvad bør man undgå hvis man leder efter en shampoo til tørt hår? Sulfater, der fjerne vand fra håret og hovedbunden.

Shampoo til fedtet hår

Fedtet hår kan opstå hvis talgkirtlerne i hovedbunden ikke fungerer som de skal. I dette tilfælde, kan en god shampoo både rense kirtlerne samt forhindre seborré og sikre balanceret sebumproduktion. Shampooen bør indeholde rengørende ingredienser men undgå olierige ingredienser, såsom olie og silikone. Derudover kan fedtet hår godt lide rosmarin, salvie, nælde og kamomile, som har en astringerende effekt (bemærk at kamomile også kan gøre håret lysere. I dette tilfælde er det en god idé at bruge shampoo med urteekstrakt. Derudover er det vigtigt at huske de andre principper for pleje af fedtet hår, såsom at undgå at vaske håret med varmt vand.

Shampoo til farvet og afbleget hår

Farvebehandling og afblegning er to processer, der beskadiger håret. Derfor sørger en god shampoo til farvet hår for at rense håret blidt, da dette sikrer at de svækkede hår ikke pådrager sig yderligere skade. Selvom der findes mange andre produkter, der hjælper med hårvækst, er det bedst hvis shampooen indeholder næringsfyldte, udglattende, fugtgivende og styrkende ingredienser – såsom honning, planteolie, keratin og andre proteiner. Når det kommer til afbleget hår, er shampoo, der mindsker forekomsten af gule og kobber toner et must (lilla shampoo). Er håret derimod farvet mørkt, anbefales det at vælge en shampoo, der er lavet til at mindske farvetab. Derudover får den optimale shampoo håret til at skinne og har en lav pH-værdi (maks 7), så den beskytter hårets overflade.

Shampoo til fint hår

Kan en shampoo bruges til at give mere volumen? Jo, hvorfor ikke! Men når det kommer til fint, fladt hår kan det være svært at finde den rette shampoo. Der er to muligheder at vælge imellem – en tørshampoo og en flydende shampoo, der passer til håret. Formålet med den første slags er at forfriske håret på ingen tid, da partiklerne absorberer overskydende sebum, så håret får masser af volumen og et løft fra bunden. Du kan dog ikke basere din hårpleje på tørshampoo, da du kan ende med en irriteret hovedbund, tilstoppede porrer og ophobning af produkt, hvis du ikke vasker håret efter et par dage. En god shampoo til fint hår, skal rense hovedbunden grundigt og fjerne rester af styling produkter. Derudover indeholder de også polymerer og proteiner, der gør håret stærkere og tykkere, så du får mere volumen.

Shampoo til hår med skæl

Folk, der har haft skæl mindst en gang i deres liv ved hvor svært det kan være at komme af med. At vælge den rette shampoo er blot det første punkt på listen over god hårpleje med skæl, men det er meget vigtigt. De almindelige skæl shampooer, der findes på apoteker, indeholder ingredienser, der bekæmper svampeinfektioner. Det er f.eks. ingredienser ketoconazol, salicylsyre, zinktrithionat og selenisulfid. Men du skal bruge disse produkter forsigtigt, da huden hurtigt bliver afhængig af dem, hvilket kan medføre at du får skæl igen, hvis produkterne ikke længere fremstilles. En god skæl shampoo skal have en let formel og naturlig sammensætning, da parabener, stærke ingredienser og andre syntetiske stoffer kan irritere huden, stimulere talgkirtlerne og forværre problemet. Det er en god idé at lede efter shampoo med ricinusolie, burdock-olie, rosmarinolie eller tea tree-olie, der alle hæmmer skælproduktion.

Shampoo til krøllet og kruset hår

Der er mange, der ikke ved at krøllet hår kan blive meget kruset og miste fugten, hvis vi bruger de forkerte shampooer. Folk med krøllet hår skal altid være opmærksomme på hvilke produkter de bruger. Den bedste løsning til kruset hår er en shampoo med udglattende ingredienser, så du bør med andre ord lede efter [sheasmør], kokosolie og grøn te. Du behøver ikke være bange for syntetiske stoffer, da silikone kan få dit hår til at skinne samt gøre det blødere og mere smidigt. Men glat hår kan ikke gå hånd i hånd med tab af volumen, og derfor bør en shampoo til krøllet hår have en let konsistens og rense urenheder og rester af kosmetiske produkter i håret. Hvad skal man ellers lede efter? Proteiner, fugtgivende og beskyttende stoffer, så krøllet hår ikke mister sin vitalitet.

Hvor ofte bør du skifte shampoo?

Et af de mest almindelige spørgsmål i denne samtale, er hvornår en shampoo skal erstattes med et andet produkt.

Det er der faktisk ingen regler for.

Folk, der støtter op om at vi skal skifte shampoo, hævder at vores hår og hovedbunds behov ændrer sig med tiden. Derfor skal du skifte shampoo når det er nødvendigt. Når håret er tilstrækkeligt hydreret, kan vi skifte shampooen til tørt hår ud med en, der giver mere volumen, osv. På den anden side mener folk, der har brugt det samme produkt i mange år med de samme fantastiske resultater, at det ikke er nødvendigt at skifte shampoo løbende.

Et godt kompromis er at have to yndlingsshampoo ved hånden. Først og fremmest skal du fastsætte dit hårs primære behov (f.eks. fedtet hovedbund og spaltede spidser), hvorefter du bruger de to shampooer skiftevis til forskellige formål (at forhindre fedtet hår og styrke håret med et proteinbaseret produkt). Fremfor at ændre shampoo ofte, kan du vælge blot at sikre at shampooen er tilpasset de behov dit hår og din hovedbund måtte have. Hårets udseende og dets problemer er de bedste pejlemærker, når det gælder om at finde den rette shampoo til dit hår.

Vigtigt! Godt nok hedder det hårshampoo, men dets formål er faktisk at rengøre hovedbunden. Da vi primært bruger det til at vaske hovedbunden, er det en god idé at vælge en shampoo, der forbedrer dennes tilstand. Har du seborré i hovedbunden og tørre spidser, bør du vælge en shampoo til fedtet hår – det vil løse problemerne i spidserne, mens du bruger en balsam, en intens hårmaske eller et stærkt serum til at genopbygge.

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik