Shampoo. Usædvanlige metoder til 'almindelig' kosmetik

Shampoo. Usædvanlige metoder til 'almindelig' kosmetik

Et absolut musthave, når det gælder hårpleje! Der er ingen tvivl om, at ingen kan klare sig uden shampoo, især dem der vil have smukt (og rent) hår. Det overraskende er, at vi faktisk stadig ved meget lidt om dette produkt, og denne mangel på viden får os tit til at vælge forkerte produkter, der ikke passer til vores hårtype. Det er en skam, da hårpleje og sundt hår begynder med en shampoo - det er en af de hyppigst anvendte hårprodukter, så vi skal ikke gå på kompromis i det her tilfælde. Det er vigtigt at vide, at brugen af en god shampoo er det første trin mod sundt hår. Hvordan finder man så den rigtige shampoo? Hvilke ingredienser bør man undgå i en shampoo? Hvad skal man fokusere på, når man køber en shampoo, og hvordan matcher man den så med sin hårtype?

Ordet 'shampoo' lyder ens på mange sprog. Det kommer fra hindu, hvor ordet chāmpo betyder hovedbundsmassage. Sandheden er dog, at det er næsten over 100 år siden, at hindufolket allerede kunne prale med at have et af de bedste produkter til at vaske deres hår med. Det er nemlig en pulveriseret plante ved navn Shikakai og Reetha-nøddepulver, som ikke blot gør håret friskt igen men også plejer det. I dag anses Shikakai for at være et alternativ til kemiske shampooer man finder i butikkerne. Når det gælder massage, bør denne behandling især bruges af dem, der ønsker at have stærke og sunde hårsække.

I øjeblikket er der mange forskellige versioner af shampoo tilgængelig på markedet, så du kan gå efter den, der nemt opfylder dit hårs behvov. Af denne årsag tilbyder kosmetikmærker shampoo til tyndt, tykt (stift), glansløst, blond eller mørkt, farvebehandlet eller lysnet, fedtet eller tørt hår, samt hår med skæl... alle kan formå at finde det rette produkt.

Dog ligger hemmeligheden ved en god shampoo ikke i formålet men nærmere kompositionen og den form produktet er produceret i. Den mest populære version er naturligvis flydende shampoo, men det er ikke produktets eneste formål. Det er værd at lære typerne af shampooer og det formål de tjener at kende, såvel som den virkning de leverer. Dette kan kaste nyt lys på problemet med hårpleje.

Hårshampoo og dets typer

● Flydende shampoo - kendt af alle, det er den mest populære type shampoo. Det blev lavet af Schwarzkopf-mærket og slog konkurrenten nærmest natten over, som var en shampoo i pulverform. Den flydende version af shampoo laves primært af en insectidal eller ammoniaksæbe - der opløses helt i vand. Disse rensende midler skaber skum. For at forhindre håret i at dehyrere, så er selve midlerne i sæberne såvel som kompositionen beriget med "buffer" opløsninger med en syrlig reaktion, såvel som plejende ingredienser, der er ansvarlige for at berige håret med sund glans (de inddeles i glans-leverende og antistatiske produkter).

● Tørshampoo - dem, der mener at tørshampoo er en nylig opfindelse bør spidse ører. Tørshampoo har været velkendt i århundreder og sandheden er, at de første shampooer havde den "tørre form" (f.eks. introducerede Schwartzkopf deres første shampooer som pulver på markedet i små poser; pudderet skummede når det blev blandet med vand). Den første tørshampoo, der ikke krævede brug af vand, Minipoo, blev lanceret i 40'erne i det 20. århundrede, som Twiggy bl.a. var ansigt for - en af de mest berømte britiske modeller, der var kendt for at starte nye skønhedstrends. Producenten markedsførte produktet som et alternativ til rensning og opfriskning af håret, når der ikke var mulighed for at rense håret som normalt. Minipoo var også beregnet til børn, da det ikke sved i øjnene. Denne shampoo fra 40'erne var lavet med talkum, som skulle absorbere talg fra håret. De moderne shampooer findes i flasker med en forstøver, så det er nemmere at spraye det jævnt over håret. Nu er deres virkning baseret på en mild og let stivelse. En god tørshampoo har forfriskende og plejende kvaliteten (takket være keratin, vitaminer og olier) og indeholder ikke aluminiumsalte, silikoner eller parabener.

Micellar shampoo - dette er et ret nyt produkt. Det var faktisk den almindelige micellar-renseprodukt, der inspirerede producenterne til at skabe en micellar shampoo. Det var effektiviteten og det innovative element ved micellar lotion-renseproduktet, der fik skaberne til at kombinere funktionerne med en shampoo. Det er ikke svært at gætte, at micellar shampoo indeholder miceller - molekyler med en meget præcis virkning, hvor de tiltrækker giftstoffer og snavs uden at forstyrre hovedbundens lipide struktur eller de lipider, der er naturlige byggesten i håret.

Rensende cremeshampoo - i de fleste tilfælde er det et specialprodukt der anvendes af hudlæger, som, takket være sin form, passer til særligt følsomme hovedbunde. Cremeshampooer hører til gruppen af produkter, der er milde og får en problematisk hovedbund til at hele hurtigere efter symptomer på atopisk dermatitis, psoriasis og kronisk skæl. Derudover kan en rensende cremeshampoo fjerner følelsen af en konstant kradsende hovedbund, lindre huden, og få styr på overdreven og ukontrolleret eksfoliering af epidermis.

Derudover er en cremeshampoo også nyttig når det gælder 'no poo'-trenden, der omhandler at droppe alle kemiske ingredienser i kosmetik (primært skumproducerende ingredienser). Det er også værd at nævne, at cremeshampoo ikke indeholder natrium lauryl-sulfater, silikoner, farvestoffer eller parabener. Derudover efterlader denne type shampoo håret helt rent og renser hovedbunden, selvom, som nævnt ovenover, indeholder den ingen skumdannende ingredienser. Sidst men ikke mindst, minder påføringen om at bruge en hårbalsam.

● Shampoo, der ikke skal renses - først og fremmest, når det gælder påføring, så kan dette produkt sammenlignes med en tørshampoo. Typisk kommer disse shampooer på spraylignende flasker. Når det gælder komposition, så indeholder de hverken talkum eller pulvere, de er ret flydende og indeholder vegetabilske ekstrakter. Shampoo, der ikke skal renses, bruges også af hospitaler, da det ikke irriterer eller udløser allergier. Derudover er shampoo, der ikke skal renses, super nemt at bruge. Man skal bare spraye det på håret, massere det ind i hovedbunden, og tørre det med et håndklæde. Denne type produkt, på trods af sine opfriskende kvaliteter, er beregnet til at pleje håret uden at forstyrre hårets naturlige lipide barriere.

● Oliebaseret shampoo - er en speciel og temmelig ukendte gruppe shampooer. De produceres fra naturlige olier, såsom castor, soja, paraffin, og forskellige slags voks (f.eks. bivoks). Sådanne shampoo mangler også skumdannende ingredienser. De anbefales til skadet og tørt hår, og skal påføres som naturlige hårolier (brugen af oliebaseret shampoo minder om en hårbehandling med olie). En oliebaseret shampoo skal gnides ind i hovedbunden og langs hele hårets længde før det renses ca. 30 minutter senere med varmt vand. Når behandlingen er overstået, bliver håret friskt og blødt. Det er vigtigt at nvæne, at oliebaserede shampooer ikke bør bruges for ofte, da det forstærker den lipide barriere i så høj grad, at det kan tynge håret ned.

● 2-i-1 shampoo - med andre ord en shampoo, der kombinerer virkningen af en almindelig shampoo med en almindelig balsam. Sådan et produkt kaldes ofte et 2-i-1 produkt. Denne type shampoo er designet il både at spare tid og nære håret under vask. 2-i-1 shampoo er bekvemt at bruge, men er dog lidt kontroversielle. Først og fremmest, så passer de ikke til alle hårtyper og hyppig brug kan både tynge håret ned samt irritere hovedbunden. Derudover er virkningen af 2-i-1 shampoo både at løfte laget af kutikula op (typisk for en shampoo) men også lukke laget af kutikula for at blødgøre håret (typisk for en balsam). Med andre ord: 2-i-1 shampoo kombinerer to helt forskellige præparater, der modvirker hinandens virkning. Det er bedst ikke at bruge dem samtidigt.

● Alkalisk shampoo - dette er et særligt produkt. Først og fremmest, skal det tydeligt fremhæves, at det ikke bør bruges hele tiden, da denne shampoos opgave er at grundigt og intenst rense håret, selv de andre strukturer. Alkaliske shampooer bruges hyppigt af frisører før de starter en særlig hårstyling for at nære håret i dybden. For at gøre det nemmere for plejende og genopbyggende ingredienser at trænge ind i håret, skal det renses nøjagtigt - og alkalisk shampoo er perfekt til at gøre dette, da produktet også åbner hårets lag af kutikula. Det sker ofte, at efter sådan en nøjagtig hårrens, skal håret behandles med særlige hårprodukter, der lukker hårets lag af kutikula, genopfylder det lipide lag, samt forsurende. Det er værd at nævne, at en alkalisk shampoo kan være perfekt at bruge før du udsætter håret for oliebehandling - det gør det nemmere for oliens molekyler at trænge dybt ind i håret. Faktisk anbefales det at gøre en gang om måneden, hvor man laver en særlig procedure for håroliering, der kombineres med den meget basiske behandling.

Shampoos komposition. Hvad skal man holde øje med?

En lige så vigtig ting at blive bekendt med er listen over ingredienser, som en bestemt shampoo er lavet af.

Hvilke elementer af kompositionen bestemmer, hvorvidt en bestemt shampoo er god, såvel som hvilke elementer, der bør undgås?

Hvordan ser man, om en shampoo er god for sit hår, og endnu vigtigere, om den er sikker for hovedbunden?

Først og fremmest, så er den vigtigste kvalitet ved en god shampoo der skal nævnes, at den ikke leverer comedogen virkning i hovedbunden. Den kan altså ikke indeholde syntetiske ingredienser, irriterende ingredienser eller PETROLEUM DERIVATIVES. Derfor er det klogt at købe en shampoo, hvis komposition er baseret på naturlige og milde ingredienser; shampooer, der mangler parabener, silikoner, SLS og SLES, udtørrende kortkædede alkoholer, samt tunge, ikke-volatile silikoner. Det er værd at huske på, hvilke ingredienser der skal undgås.

Liste over ingredienser, der kan levere en negativ virkning på håret:

  • Natriumlaurylsulfat, SLS; Natrium Laureth-sulfat, SLES - yderst irriterende rensemidler, der tilstopper hudens porer. Derudover kan de trænge ind i blodet og skadet hårets beskyttende lag, som kan øge hårets skrøbelighed.
  • Methyl, Ethyl Propyl, Butyl parabener - eller ganske enkelt parabener, der forårsager inflammation i huden og trænger ind i blodet.
  • Propylene Glycol, Propylene Glycol, PG Xylene Glycol - det er en gruppe af glykoler, der kan være yderst gfitig for menneskekroppen. Derfor skal man være sikker på, at de ikke kommer ind i kroppen i for store mængder.
  • Mineralsk olie, Petrolatum, paraffinolie - er en række petroleumafledte stoffer, der plejer at ophobe sig i kroppen, især i tarmene. Når det påføres til huden, svækker de hudens beskyttende barriere og stimulerer bakterievæksten.
  • Ftalater - især farlige for gravide og ammende. Ftalater trænger ind i modermælken og moderkagen til fosteret. De anses for at skade de udviklende celler betydeligt.
  • Alkoholer - de dehydrerer huden og hovedbunden, men de er ikke alle sammen skadelige. De mest farlige, kortkædede alkoholer, er primært: alochol Denat, benzylalkohol, isopropylalkohol samt etanol.

Smukt hår er et symbol på feminitet, og det ikke kan benægtes, kraften ved hver eneste kvinde. Det er derfor værd at holde øje med, hvad vi bruger for at pleje vores hår med samt hvilken shampoo vi lægger i kurven når vi shopper. Skønhed og håret gode tilstand begynder allerede ved vask og rens af håret. Af denne årsag, er det vigtigt at investere penge i en shampoo af høj kavalitet, der vil gøre virkningen fra balsam mere intens og fjerner naturlige olier efter håroliering.

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik