Gør-det-selv: De bedste hjemmelavede hårmasker

Gør-det-selv: De bedste hjemmelavede hårmasker

Har du brug for en hårmaske, men du har ikke tid til at handle? Løsningen ligger i dit køkken. Det er et rigtigt skønhedslaboratorium, vidste du det? Ved at bruge honning, æggeblommer eller Aloe, er du i stand til at trylle en ekstremt effektiv, næringsrig, hår-reparerende behandling frem. Hvad er hjemmelavede hårmasker? Er de bedre end apoteksprodukter? Hvordan laver man en god DIY hårmaske ved at bruge fødevareingredienser? 

Hvad er naturlige hårmasker og er de bedst?

Naturlige hårmasker er fri fra syntetiske stoffer, men de er propfyldt med naturlige aktive stoffer som revitaliserer håret. Hjemmelavede masker er naturlige, hvorimod de færdiglavede produkter indeholder alkoholer, stabilisatorer og emulgatorer, som forlænger kosmetiks holdbarhed lidt. Du kan normalt opbevare færdiglavede masker i omkring tre måneder efter åbning. Ærgerligt at de som regel er uegnede til brug i hovedbunden. 

DIY-masker har en meget kortere holdbarhed - du bør bruge dem op med det samme. Næste gang skal du blot række ud efter friske ingredienser fra dit køkken og lave en ny maske. Hjemmelavede hårmasker giver både fordele til hår og hovedbund. Eftersom de kan påføres i hovedbunden, er virkningen intensiveret.    

Hårmasker - hjemmelavede eller professionelle (apotek)?

Gør-det-selv masker er meget anderledes. Mest af alt er det dig, der styrer produktionsprocessen, så du ved præcis, hvilke ingredienser og kvalitet den har. 

For det andet kan en hjemme hårmaske ideelt tilpasses hårets type og tilstand. Du risikerer ikke en situation, hvor du køber en stor bøtte med maske, der viser sig at svigte på din hårtype og blot samler støv på dine badeværelseshylder. Det gode er, at du kan lave en anden maske hver gang, vælge forskellige ingredienser og tjekke hvilke der fungerer bedst i dit hår. En æggemaske, eller den der indeholder bage gær? Der er ingen grænser. 

En anden forskel fokuserer på sikkerhed - hjemmelavede masker er sikre og helt naturlige. Købte masker indeholder ofte parabener, silikoner og - typisk i kosmetik - kortkædede alkoholer, som dehydrerer hår og forårsager hovedbundsirritation. Hvis du ikke er dygtig til at læse og analysere INCI - er en DIY hårmaske et bedre valg, fordi du er bevidst om stofferne i din hårkur, og ingrediensernes sikkerhed og naturlighed. 

DE BEDSTE INGREDIENSER TIL HJEMMELAVEDE HÅRMASKER - HVAD SKAL DU VÆLGE?

GÆR - Kilde til biotin, B vitaminer, zink, selen, kobber, kalium, calcium, chromit og fosfor. Det styrker hår, gør hårløgene solidt forankret i hårsækkene, forhindrer hårtab, fremskynder hårvækst.

ÆG - æggeblomme forbedrer hårets tilstand strålende, da den indeholder lecithin, og styrker og fugter håret. På den anden side blokerer æggehvider mod knækket hår og øger volumen. Desuden er blommen en naturlig emulgator som binder maskens ingredienser, ligesom den bugner af sulfat der findes i keratin - den naturlige byggeklods i hår.

OLIER - udgør kilden til hår forbedrende fedtsyrer, phytosteroler og flavonoider, forbedrer fremragende hårets tilstand, nærer løgene, forhindrer hår i at falde ud, accelererer hårvækst. De mest værdifulde olier i masker inkluderer kokosolie, castor olie, arganolie og olivenolie, men der er ingen faste regler: du kan frit blande forskellige olier og tjekke, hvilke der er de bedste ingredienser i hårmasker. Hårolie behandling er som en maske for mange mennesker. De bruger gerne en velkomponeret blanding af olier, der - ligesom en maske - skylles ud efter længere tid.

AVOCADO - indeholder over 20 vitaminer og mineraler, herunder vitamin A, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, E og kalium, folsyre, magnesium, kobber, jern, zink og forfor. Avocado er en utrolig nærende hårterapi der styrker, holder hårtab tilbage, kurerer brud og tilføjer tæthed. Desuden bevarer koldpresset avocadoolie alle frugtens egenskaber.

ALOE VERA - et fugtbevarende middel der fugter, tiltrækker vand og låser det i håret. Aloe udglatter hår og lukker kutikula skæl, gør børstning nemmere, styrker beskadiget hår og tilfører fantastisk glans, samt forhindrer statisk elektricitet. Desuden forstærker det anti-skæl behandlinger. Det er en kilde af polysakkarider, vitaminerne A, B, C, carotener og mineraler (krom, magnesium, mangan, calcium, natrium, jern, kobber, fosfor, zink). 

HØRFRØ - indeholder mange vitaminer (A, B1, B2, B3, B6, C, D, E, K), proteiner, fiber, mineraler herunder jern, magnesium, calcium og zink. Takket være at de er spækket med næringsstoffer, sikrer hørfrø maksimal hårforbedring, fugt, volumen og glans. Håret vokser hurtigere og får en naturlig glans, farven falmer ikke. 

HONNING - en stærk antioxidant der styrker og regenererer skadet hår. Det udløser hårvækst, reducerer brud, forhindrer hovedbundsinfektion, virker antiseptisk, fikser farvebehandlet, overbehandlet og meget tørt hår. 

HYALURONSYRE - en nøgleingrediens i hud- og hårpleje. Den fugter og binder vandmolekyler, så det beskytter mod skader og dehydrering. Hyaluronsyre er en naturlig ingrediens i alle væv i menneskekroppen. Ideelt til tørt hår, da det beskytter mod ødelæggelse. Tilsat i butiksprodukter, reducerer syren vaskemidlernes dehydrerende effekt.

BANAN - kilden til A, B, C og masser af vitamin E, som reparerer hår, stimulerer hårsække og holder hovedbunden sund. Bananer indeholder ret mange mineraler - zink, jern, calcium og kalium - som bekæmper tørhed og hårtab. De er stærke antioxidanter og regenererer effektivt beskadigede hårstrå. 

FLYDENDE PARAFFIN - det booster øjeblikkeligt hårets udseende, tilfører glathed og glans, hvilket gør håret håndterbart. Det efterlader et mikroskopisk lag, som bygger sig op på håret og gør hårstrukturen en anelse tykkere, øger volumen og reducerer sammenfiltring. Flydende paraffin forhindrer også strittende, statisk elektrisk hår. Desværre kan det tynge dit hår og irritere hovedbunden.

GELATINE - naturligt banebrydende laminat, der øger glans, udglatter hår og øjeblikkeligt får det til at se bedre ud. Gelatine er en kilde til proteinkollagen - essentiel for stærke hårløg, reducerer knækket hår og forhindrer hårtab.

DIY - DE BEDSTE HJEMMELAVEDE HÅRMASKER

Hjemmelavet bage gær-baseret hårmaske

  • halv pakke bage gær
  • 1 skefuld almindelig yoghurt eller varm mælk
  • 1 tsk naturlig honning

Bland alle ingredienser præcist, indtil du får en jævn smørlignende blanding. Arbejd masken gennem dit hår, og glem ikke hovedbunden. Påfør det enten i tørt eller fugtigt hår, det er op til dig. Massér blidt din hovedbund for at stimulere blodgennemstrømningen – det er afslappende og får næringsstofferne til at trænge hurtigere ind. Tag til sidst et håndklæde eller en badehætte på og lad produktet sidde i omkring en time. Afslut med at vaske dit hår. 

Hjemmelavet olie-baseret hårmaske

Det er simpelthen en verdenskendt håroliebehandling. Mens du påfører olier til hår og hovedbund, skal du huske, at de skal passe til din hårtype eller porøsitet. Du kan blande naturlige olier selv eller gå efter en professionel færdiglavet blanding af olier, f.eks. en af de tre versioner af [Nanoil hårolie]. 

Hjemmelavet æg-baseret hårmaske

Bland æggehvider og blomme (1 eller 2 æg, længere hår kræver mere produkt) for at få en blød mos. Påfør det på håret og hovedbunden, og lad det sidde i omkring 20-30 minutter. Skyl det derefter grundigt med koldt vand og vask det med shampoo. Sidst men ikke mindst, er du velkommen til at påføre en favorit hårbalsam eller bruge en hjemmelavet hår rens.

Du kan blande en æggemaske med andre naturlige ingredienser for en intensiveret effekt, f.eks. med en naturlig olie, hørfrø gel, almindelig yoghurt eller Aloe. Kombiner dem med de rigtige proportioner for ikke at gøre det for flydende.

Hjemmelavet honning-baseret hårmaske

  • 1 skefuld honning
  • 50 ml citronsaft

Bland ingredienserne og påfør dem i håret (hvis det ikke dækker alt håret, bland honning med citronsyre igen i samme mængde). Påfør behandlingen i fugtigt hår og hovedbund - denne gør-det-selv maske syrner effektivt hovedbunden og holder pH-værdien i balance, så håret ikke længere er fedtet og huden holder sig ren og frisk. Vask masken af efter cirka 15-20 minutter.

Berig din honningmaske ved at tilføje andre produkter, f.eks. most banan eller olivenolie (varm olien op til omkring 40 C°) og hyaluronsyre, som booster fugtniveauet. 

Hjemmelavet avocado-baseret hårmaske

Avocadobehandlingen er en game-changing hår nærende terapi, der desuden opgraderer glansen og gør håret silkeblødt. Du skal bruge:

  • en mellem størrelse avocado
  • 2-3 skefulde olivenolie
  • en skefuld citronsaft
  • (valgfrit) 1-2 skefulde castor olie

Bland ingredienserne: mos en avocado med en gaffel eller kom det i en blender, for at få en glat mos. Påfør masken i hår og hovedbund, skyl det ud efter 20-30 minutter og brug en mild shampoo.

Hjemmelavet Aloe-baseret hårmaske

  • 2 skefulde Aloe juice eller gel
  • 2 skefulde kokosolie
  • 2 skefulde honning (valgfrit)

Bland alle ingredienserne (kokosolie er ret fast, så varm den lidt op, så det bliver mere flydende). Lad masken sidde i håret i cirka 30 minutter, skyl ud og vask derefter dit hår grundigt. 

Hjemmelavet hørfrø-baseret (hørfrø gel) hårmaske

Hørfrø gel er den nemmeste DIY maske at lave. Hæld noget varmt vand over 4 skefulde hørfrø. Jo længere hår, jo mere gel og flere hørfrø skal du bruge, til at dække dit hår og hovedbund ligeligt. Sæt blandingen til side hen over natten. Når du vågner, er din hørfrøgel klar til brug. Dræn frøene (dem kan du sagtens bruge til hud eksfoliering) og påfør gelen i dine hårlængder og hovedbund. Hørfrø masken virker lidt ligesom en hårlaminationsbehandling. Du kan forbedre effekten ved at blande gelen med honning, en koldpresset olie, hyaluronsyre eller citronsaft.

Hjemmelavede hårmasker - hvad kan du ellers tilføje for at berige dem endnu mere?

Der er masser af opskrifter på DIY hårmasker og behandlinger. Alt afhænger af opfindelse og fantasien hos den person, der laver dem. Mange beriger deres hårmasker med æteriske olier, plantesteroler, urteinfusioner, naturligt ler eller flydende vitaminer. Men hvis du er en hårmaske-begynder, skal du starte med at bruge nogle få ingredienser for at vide, om dit hår kan lide en given behandling og nemt udelukke uvenlige stoffer.

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik