Verdens hår. Del 1: Hårpleje i asiatisk stil

Verdens hår. Del 1: Hårpleje i asiatisk stil

Smukt hår er et slags svagt punkt for enhver kvinde i verden - uanset længde- eller breddegrad hun bor på. For de fleste kvinder er det blot en ren vilje til at passe på håret og en måde at udtrykke sig på, hvor hårpleje for de andre enten har en rituel dimension eller blot er med til at definere en stammeidentitet. Det sker også, at nogle hårkonditioneringsteknikker er bestemt af en idiosynkratisk religiøse krav. Uanset årsagen – det er hår, der altid er i søgelyset: dets udseende og sundhed. Det er virkelig vidunderligt, hvor meget vi kan lære om dette spørgsmål fra kvinder, der bor i forskellige regioner i verden. Kunne du tænke dig at finde ud af, hvordan hårplejeritualer ser ud på alle kontinenter? Fortsæt med at læse artiklen. Det ser helt sikkert ud til at være en sand inspiration for dig.

Hår i forskellige verdenshjørner - Del 1 - Asien

Hvad kan vi lære af hinduistiske, japanske eller russiske kvinder?

Hårpleje i asiatisk stil - Kina

Sådan plejer kinesiske kvinder deres hår - Yin Yang, smukt duftende Kaprifolier og mægtig Ginseng

Kinesiske kvinder er berømte for at have fantastisk hår, og selve hårplejen tager de meget alvorligt. Hemmeligheden bag smukke lokker er brugen af en enorm mængde urter kombineret med hårpleje inspireret af de to modsatrettede kræfter, som er yin og yang. Ifølge den første kraft har håret brug for støtte, der skal leveres til det udefra. Kort sagt handler det om at nære håret sammen med de knolde, det vokser ud af. Den anden kraft, den modsatte model, beskæftiger sig med "giftig varme", som spreder sig over hele kroppen. Selve varmen står for inflammation, som for eksempel kan forårsages af en ubalanceret kost. Hvis en af kræfterne, uanset om det er yin eller yang, bliver forstyrret, skal de have øjeblikkelig og passende pleje, bedst hvis den gives på grund af længe kendte stoffer.

  • Hijiki - en type brunalger (oftest fås de i pulverform, som skal blandes enten med vand eller bryggede urter; de tilsættes ofte som en naturlig komponent i mange kosmetikprodukter). Hijiki er rig på fibre, jern, magnesium og calcium. Dybest set kan tørre alger lægges i blød i vand, drænes og blandes med en stavblender for at få en pasta, som man kan smøre på håret bagefter (en slags hårmaske).
  • Hvedegræs - den indeholder en utrolig mængde vitaminer og mineraler. Kinesere anerkender ikke kun hvedegræs for dets forskønnende formål, men også som et element i en velafbalanceret kost. For at demonstrere leverer hvedegræs endda 30 gange mere vitamin B1 og calcium end mælk samt et par gange mere C-vitamin og caroten end spinat. Generelt bruger kinesiske kvinder hvedegræs både som kosmetik og et tilsætningsstof til vitamincocktails. Desuden kan juice udvundet af hvedegræs bruges som hårvask eller hovedbundsbalsam. Det blandes ofte med andre dyrebare vegetabilske stoffer, f.eks. kombineret med pulveriserede hijiki alger. Sidst men ikke mindst bruges hvedegræs ofte til at afgifte hår og hovedbund.
  • Vild liguster - det er en plante, der hører til oliearterne; dens ekstrakt fremmer hårvæksten. Dette stof stimulerer også yin, så det tilfører energi, forstærker hårpærer og stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden.
  • Kaprifolier - denne blomsterrige klatreplante, som dufter smukt, er ekstremt populær i Kina. Den fås i form af balsam og hårvask. Dette stof tilsættes ofte til naturlige hårplejeprodukter, fordi kaprifolier er ansvarlige for mere end bare at give håret en smuk duft. Denne plante er også i stand til at give håret lethed, glathed og glans.
  • Ginseng - ginsengrod er et ægte hit, ikke kun inden for skønhed, men især inden for velvære. Kineserne behandler denne plante med respekt, fordi det er et af de stoffer, der indeholder kraftige foryngende egenskaber og bekæmper kræftceller. Desuden understøtter ginsengekstrakt proteinsyntesen, som også er afgørende for hårregenerering (stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, forstærker hårmatrixen). Det hører også til gruppen af de mest kraftfulde antioxidanter. Det er værd at nævne, at ginseng indeholder saponiner, også kendt som ginsenosider, glycosider, vitaminer (B1, B2, C), proteoglykaner - panaxaner og aminosyrer. Endelig bidrager det direkte til hårets selvfornyelsesprocesser og bremser aldring af hovedbunden, der mangler smidighed.
  • Smartweed Rod - i Kina er denne plante kendt som Fo Ti (He Shou Wu). I kinesisk medicin kategoriseres kvikrod som et stof med kraftige toniske og foryngende egenskaber. Hvis den anvendes i håret, forbedrer den desuden hårpærernes vitalitet og opretholder pH-værdien i hovedbunden (den afbalancerer talgproduktionen og reducerer seborrhoe). Denne plante er også god til at rense hovedbunden og styrke den naturlige hydrolipidbarriere.

Hårpleje i asiatisk stil - Indien

Sådan plejer hinduistiske kvinder deres hår - oliering, henna og ayurvedaens hemmeligheder

Hinduistiske kvinder baserer deres hårpleje og selvkærlighed på ældgammel, traditionel medicin kaldet Ayurveda. Hemmelighederne bag denne medicin er nedskrevet i den hellige bog, som indeholder ældgamle tips og opskrifter til både medicin og kosmetik. Det er netop denne bog, som hinduistiske kvinder benytter sig mest af - de behandler ayurveda som en slags skønhedsorakel. Alle de opskrifter, denne medicin giver, virker på en fantastisk måde - tænk bare på det smukke, skinnende hår hos kvinder, der bor i Indien.

  • Kokosolie - I Indien er denne olie selve kernen i korrekt hårpleje. Kokosolie behandles som en basisingrediens og bruges sjældent alene. Hinduistiske kvinder mener, at kokosolie virker bedre, når den kombineres med urte- eller blomsterekstrakter, som er i stand til at intensivere oliens virkning. Og når kokosolie blandes med vegetabilske ekstrakter, skaber det en slags uigennemtrængelig blanding, som ikke kun forskønner, styrker og beskytter håret, men også fremskynder væksten og reparerer hårets indre strukturer (den når hårets matrix). Af den grund optræder kokosolie ofte i form af macerater, hvor andre værdifulde vegetabilske ekstrakter er lagt i blød. Takket være denne procedure efterlades alle værdifulde stoffer i kokosolien.
  • Amla - også kendt som indisk stikkelsbær. Amla-træerne er høje, og deres frugter er lidt større end de europæiske stikkelsbær, men begge planters farve og struktur ligner hinanden. Der er dog forskel på de egenskaber, de to planter har. For eksempel anses amla for at være et fantastisk middel mod tyndt og svagt hår, der ikke vil vokse. Desuden styrker amla hårsækkene og forbedrer blodcirkulationen i hovedbunden. Det er også værd at nævne, at amla virker opvarmende, øger energien og påvirker hovedbundens celler. Som en konsekvens bliver hårsækkene også stimuleret, så de begynder at arbejde bedre og mere effektivt. Dette resulterer i accelereret hårvækst.
  • Brahmi - en anden mægtig, forskønnende og helbredende urt, der hører til Ayurveda. Hinduistiske kvinder bruger brahmi ved at blande den med naturlige olier og påføre dem direkte på håret og mest i hovedbunden. Denne urt er god til mørkt hår, fordi den forstærker hårstråenes naturlige farve. Desuden forebygger brahmi udtynding, understøtter hårcellernes selvfornyelsesprocesser, bekæmper skæl og beskytter håret mod skader.
  • Bringaraj - hakkede blade af Eclipta Alba tilsættes ikke kun til olier, men også til alle slags vaske, balsam og shampoo. Sandheden er, at bringaraj er godt for håret, hvis det påføres på hårstråene i forbindelse med oliering af håret. Når bringaraj bruges i denne form, forstærker det hovedbunden, stimulerer hårløgene, hjælper dem med at blive bedre rodfæstet i hovedbunden og forhindrer overdrevent hårtab.
  • Henna Blade - det er en velsignelse, som mange kvinder fra hele verden elsker. Henna er et alternativ til farvestoffer og andre kemiske produkter designet til hårfarvning. Naturligt og sikkert - det skader ikke håret. Hinduistiske kvinder hævder, at henna ikke kun intensiverer hårfarven, men også forbedrer hårstråenes tilstand. Derfor bliver selv de, der ikke er interesserede i at skifte hårfarve, ved med at bruge henna for at give deres hårstrå glans, udglatte dem og hjælpe dem med at genvinde deres gode tilstand. Alt i alt er henna i stand til at farve håret, tage sig af hårstråene og forbedre deres tilstand.
  • Indisk syren (Neem) - et træ, der af Ayurveda betegnes som virkelig vidunderligt. Træet er næsten helligt for hinduistiske kvinder, fordi både olien, der udvindes af planten, og kamme lavet af træet fremskynder hårvæksten, gør håret tykkere og bremser overdrevent hårtab. Det er værd at bemærke, at neemoliens kraft er så stor, at den skal fortyndes med andre olier, f.eks. kokosolie eller mandelolie, for at undgå irritationer. Desuden er indisk syrenolie god til at desinficere hovedbunden og bekæmpe skæl. Den øger også blodcirkulationen og håndterer hudens pH-niveau. Olien er i stand til at forstærke håret fra dets knolde og tilskynde til en hurtigere forlængelse. Når det kommer til kam lavet af neem-træ, betragtes den som et uimodståeligt hårredskab, fordi den masserer hovedbunden, mens den bruges. Sidst, men ikke mindst, mener hinduistiske kvinder, at neem-kammen fremskynder hårvæksten og forstærker hårstråene.

Hårpleje i asiatisk stil - Japan

Sådan plejer japanske kvinder deres hår - kameliaolie, tsubaki-olie og bambusekstrakt

For japanske kvinder er selve kernen i ordentlig hårpleje ren hovedbund. For dem er det umuligt at have sundt hår uden at holde hovedhuden ren. Ikke underligt, hvorfor det japanske kosmetikmarked er fyldt med hovedbundsscrubs, hovedbundsrensende masker og naturlige olier, som ikke kun gør hårløgene stærkere, men også plejer hovedbunden. Takket være dette forstyrres blodcirkulationen i hovedbunden ikke, og cellerne udsættes konstant for ilt. Som følge heraf bliver håret godt rodfæstet og er bedre til at absorbere alle aktive og nærende stoffer. Det er muligt at gøre hovedbunden ren enten ved at bruge forskellige slags specialshampooer, hvis kraft er baseret på naturlige stoffer, eller ved at anvende en speciel hovedbundsscrub. Det vigtigste rensemiddel i mange japanske hårprodukter er pulver, der er opnået fra vulkanlava. Ydermere smører japanske kvinder gerne olie på deres hår. De mest populære stoffer, der bruges til behandling af hårolie, er camelliaolie og tsubaki-olie. Mens man taler om japanske skønhedsrutiner, skal det nævnes, at kvinderne forsøger at undgå solen. Hvorfor det? Kort sagt mener de, at hår ikke fortjener at blive udsat for skadelig UV-stråling; også, hvidt, næsten blegt ansigt skjuler tegn på aldring bedre. Derudover elsker japanske kvinder alle mulige urte- og blomstrende hår-tonics, der er ansvarlige for at forstærke håret og forhindre dehydrering. Det er også værd at nævne, at japanske kvinder ikke behandler alkohol tilsat kosmetik som en invasiv ingrediens. Faktisk mener de, at alkohol varmer hovedbunden op og øger dens absorptionshastighed (huden transporterer nærende stoffer hurtigere til de indre hårstrukturer). Desuden er det Japan, der fører an inden for hårtrends - enhjørningshår, havfruehår og alle former for dekorationer knyttet til hår, inklusive Kanzashii (flittigt skabte dekorationer flettet ind i fletninger og enhver anden form for frisurer). De mest populære hårforskønnende stoffer er:

  • Tsubaki-olie - den udvindes af en plante, der dyrker virkelig kærlige blomster. Det siges, at ingen ved, hvornår blomsten blomstrer, og hvornår den dør. Olien fra denne plante anses for at være uvurderlig. Tsubaki absorberes hurtigt af hårstråene og er i stand til at nå de indre hårstrukturer. Denne olie er perfekt til at pleje tungt og tykt hår med lav porøsitet. Den tilfører håret lethed, blødhed og glans. Denne olie er også i stand til at balancere talgproduktionen.
  • Kameliaolie - det er en anden vidunderlig olie, der er elsket af japanske kvinder. Den indeholder masser af vitaminer (A, B, E), som er ansvarlige for at styrke håret og forhindre overdrevent hårtab. Desuden har kameliaolie et meget karakteristisk stof, som kun denne plante ejer. Dets virkning kan beskrives som anti-age, så det er med andre ord en kraftig antioxidant, der bremser hårets gråfarvning og forhindrer udtynding af håret.
  • Isodon Trichocarpus Ekstrakt - i Japan kalder man det kuro-bana hikiokoshi. Denne lille plante har brændenældelignende blade og sarte, violette blomster, der ligner klokker. Ekstrakt fra denne plante er i stand til at fremskynde hårvækst, stimulere hårløg og fremme cellernes selvfornyelsesprocesser.
  • Sophora Angustifolia - ekstrakt opnået fra denne plante er lige så tyk som honning. Den plejer håret perfekt. Desuden tjener det hårstrå godt, når det blandes med naturlige olier eller når det påføres som en hårmaske (det giver hår med en lamineringslignende effekt). Desuden stimulerer Sophora Angustifolia blodcirkulationen i hovedbunden og plejer hovedhuden.
  • Bambusekstrakt - Japansk hårpleje har sin kerne i ekstrakter fra bambusskud og -stængler. Dens vidunderlige duft og endnu mere vidunderlige, stærkt foryngende egenskaber gør den til nøglekomponenten i shampoo, balsam, cremer, olier, hårmist, masker, body butters... bambusekstrakt tilsættes næsten alle slags skønhedsprodukter. Sandheden er, at bambusekstrakt nærer håret, styrker dets struktur, hjælper håret med at holde sig frisk længere og bekæmper tørhed og ruhed i hårstråene.

Hårpleje i asiatisk stil - Korea

Sådan plejer koreanske kvinder deres hår - hårmassage, aloe og perfekt ren hovedbund

Mens japansk hårpleje begynder med en perfekt ren hovedbund, er koreanske kvinder næsten besat af denne metode til hårforkælelse. Hovedbundsrensning er en procedure, der kan udføres hjemme eller hos frisøren. Koreanske kvinder har en tendens til at bruge alle mulige hårkure, og disse produkter kræver, at hovedbunden er ren (det øger virkningen af hårkuren). Desuden er det koreanske klima varmt og temmelig lummert, og derfor betragtes en sådan hovedbundsrensning som en god måde at pleje håret på. Af den grund vasker koreanske kvinder deres hår ofte. De mener, at håret skal vaskes så ofte, som det har brug for, og den bedste måde at gøre det på er ved at fokusere på hovedbunden i særdeleshed. Derfor har koreanske kvinder en tendens til at rense hovedbunden meget ofte og massere den præcist. Det interessante er, at de mener, at shampoo ikke bør anvendes lavere end til ørelængden af håret. Et andet kosmetisk produkt, som denne gruppe kvinder foretrækker, er hårserum - et produkt, der har været meget brugt og populært i Korea i århundreder, og som nu langsomt bliver anerkendt i andre dele af verden. Dette produkt kan anvendes på hårspidserne eller på de særligt beskadigede hårdele. Hovedbund, hårløg og rødder bør behandles med en urtebaseret hårkur. I Korea kaldes hårserum for 'essence' og er en rekord, ikke kun inden for hårpleje, men også ansigts-, hånd- og fodpleje.

  • Aloe - det er en ægte kosmetisk stolthed af koreanske kvinder. Den bedste form for aloe er gel, der er karakteriseret ved sin hurtige absorptionshastighed. Det er opnået fra planter, der vokser på Jeju-øen - det reneste, uforurenede terræn i Korea. Jeju-øen kaldes også Kærlighedens Ø, fordi den er smuk, romantisk og ren, uden smog og giftstoffer, uforurenet, og huser hverken fabrikker eller trafikstøj. Aloe, der vokser på denne ø, bevarer alle dens dyrebare plejende egenskaber. Koreanske kvinder kan lide at påføre aloe i form af serum (essens) til ansigt og hår, de tilføjer det til hårstrå og kokosolie for at udføre oliehårbehandling. Som nævnt ovenfor er aloe i sin gelform den bedste: den løber ikke ned i ansigtet, den er alsidig og effektiv. Hvordan påvirker aloe håret? Først og fremmest indeholder den en række dyrebare vitaminer (A, C, E og B) samt folinsyre, aminosyrer og mineraler såsom calcium, natrium, kalium, jern, magnesium, krom, zink, mangan, kobber og fedtsyrer. For det andet fugter den hår og hovedbund, blødgør hårstrå, beroliger hovedbunden, lindrer alle mulige irritationer, booster blodcirkulationen, udglatter hår og forstærker hårløg.

Faktisk er koreanske kvinder usædvanligt stolte af deres tykke og pæne hår. De mest yndede frisurer i Korea er dem, der fremhæver skønheden i skinnende og stærke lokker. Med dette i tankerne er det ikke underligt, at hverken såkaldt kontrolleret hårkaos eller boho er populære i dette asiatiske land. I stedet bærer koreanske kvinder glatte og pæne frisurer, der kan forbløffe andre med glans og perfekt form.

Hårpleje i asiatisk stil - Rusland

Sådan plejer russiske kvinder deres hår - propolis, cedertræ og sibirisk fyrretræ

Rusland er et land med stor strækning, så vi kan forvente, at russiske kvinder nærmer sig emnet hårpleje på forskellige måder. Naturligvis er processen med at forkæle hår strengt forbundet med den region i landet, de bor i. På den anden side er det overraskende, at næsten alle hårplejekosmetik indeholder de samme ingredienser, og de er:

  • Cedertræolie - perfekt til behandling af svækket og tyndt hår. Den stimulerer blodcirkulationen, opmuntrer hårsækkene til at arbejde mere effektivt og fremskynder hårvæksten. Denne olie er også en værdifuld kilde til proteiner, som er en af de vigtigste byggesten i håret. Desuden kan cedertræolie bruges til håroliebehandling for at helbrede tørre og beskadigede tråde. Russiske kvinder blander ofte cedertræolie enten med andre naturlige olier eller med æggeblomme og smører det derefter i håret. Det er værd at bemærke, at cedertræolie kan virke for kraftigt på hovedbunden, hvis den ikke opløses med andre naturlige stoffer.
  • Sibirisk fyrretræsolie - det er en meget værdifuld olie, der betragtes som ikonisk i Rusland. Det er opnået fra frø af sibirisk fyr. Olien er tæt og har en enorm koncentration af proteiner. Desuden indeholder sibirisk fyrreolie en række vitaminer fra B-gruppen, som bidrager til at styrke hårdampen og er ansvarlige for at samle svovl i hårmatrixen. Denne olie fremmer også hårvækst.
  • Gær - brugt i Rusland i århundreder til at pleje håret. Den indeholder masser af B-gruppe vitaminer, mineraler (kalium, selen, kobber, magnesium, zink, jern og fosfor) samt tyrosin, arginin og cystein, som er aminosyrer, der er vigtige for hele organismen. Generelt har de en meget stærk forstærkende virkning og bidrager til at forbedre hudens, hårets og neglenes tilstand. Endelig er gærmasker til ansigt og hår en af de mest populære i Rusland.
  • Propolis - også kendt som bi-lim. I sin sammensætning indeholder propolis omkring 40% voks, der danner et lag af naturligt beskyttende filter omkring håret. Blomsterpropolis er ideel til vinterhårpleje, fordi den beskytter mod lave temperaturer. Det fremskynder helingsprocesserne, regenererer væv og lindrer hovedbundsirritationer. Propolis anses også for at være en fremragende beskyttelse mod toksiner, luftforurenende stoffer, den beskytter overhuden mod svampe, blastomyceter og alvorlige former for skæl.
  • Almindelig havtorn - ofte kaldt for oliventræernes 'russiske ananas'. Denne kvistagtige busk, der kan blive op til 6 meter høj, producerer orange frugter med sten. Frugterne er kilden til almindelig havtornolie, som ivrigt bliver brugt af russiske kvinder til at behandle deres hår med. Denne plante er en værdifuld kilde til vitamin C, K, P, E, folinsyre og mættede fedtsyrer. Ud over det indeholder almindelig havtornolie også makro- og mikroelementer (de vigtigste er mangan, jern og borum). Den forstærker håret og leverer anti-inflammatorisk virkning, udglatter håret og lukker hårets neglebånd. Desuden virker det beroligende og antiseptisk, så det er et perfekt stof til at behandle fedtet hovedbund. Almindelig havtornolie betragtes som et af de mest populære naturlige stoffer, der bruges i hårkosmetik.

Du er velkommen til at dele din mening om artiklen med os.


Kommentarer: #0


Tilføj din kommentar. Den vil blive offentliggjort efter godkendelse af moderatoren.
Fortrolighedspolitik

Vores hjemmesider bruger cookies, inklusive tredjepartscookies til at bruge eksterne værktøjer. I tilfælde af, at brugeren ikke giver deres samtykke, så bruges kun essentielle cookies. Du kan skifte indstillingerne i din browser til enhver tid. Giver du dit samtykke til at bruge alle cookies?

Fortrolighedspolitik